Bankalar kredi musluğunu kıstı, reel sektörde nakit akışı resmen durdu!
Seçim öncesinde başlayan kredi sorunu devam ediyor. Özel bankalar bir süredir kredi konusunda reel sektör taleplerinde frene basmıştı. Kredi musluğunu kapayan bankalara ATO’dan ‘bekleyecek zaman yok” çağrısı geldi.
Seçim öncesi bankaların kredi konusundaki tutumu devam ediyor. Bankalar bir süredir nakit konusunda frene basmış, resmen muslukları kısmıştı. Reel sektörün kredi taleplerine olumlu dönüş yapmayan özel bankalara ATO’dan çağrı geldi.
REEL SEKTÖRÜN KAYBEDECEK ZAMANI YOK
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankaların para ticareti yapan kuruluşlar olduğunu temel işlevlerinin mevduat toplamak ve kredi açmak olduğunu hatırlatarak, “Kaynak ihtiyacı için bankalara başvuran üyelerimiz olumlu sonuç alamıyor. Özel Bankalar, Merkez Bankası’nın faiz artıracağı öngörüsüyle kredi musluklarını kapatarak bekleme sürecine geçti. Reel sektörün kaybedecek zamanı yok” dedi.
KREDİDE OLUMLU SONUÇ ALAMIYORLAR
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak, reel sektörün kredi ihtiyacını karşılamaması nedeniyle bankalara sitem etti. Baran, “Bankalar kredi musluklarını ne zaman açacak” dedi. Merkez Bankası verilerinin bankaların kredi konusunda frene bastığını gösterdiğine dikkat çeken Baran, şunları söyledi:
“Bankalar para ticareti yapan kuruluşlardır. Temel işlevleri mevduat toplamak ve kredi açmaktır. Bizim ülkemizde de hem özel hem kamu bankaları faaliyet gösteriyor. Mevduat toplamak konusunda tüm bankalar istekli ancak konu kredi vermeye gelince özel bankalar kamu bankalarının gerisinde kalıyor. Son dönemde kaynak ihtiyacı için bankalara başvuran üyelerimiz olumlu sonuç alamıyor. Bankalar, Merkez Bankası’nın faiz artıracağı öngörüsüyle kredi musluklarını kapatarak bekleme sürecine geçti."
"Bankaların bekleyecek süresi olabilir ancak reel sektörün kaybedecek zamanı yok. Bankacılık sistemi ve reel sektör bir bütündür. Bu bütünlüğü ve reel sektörün kaynak ihtiyacının ülke ekonomisinin performansını etkileyeceği gerçeğini unutmadan, kredileri işler hale getirmek gerektiği kanaatindeyiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bankalara bir kez daha seslenmek istiyorum, güneş açarken değil yağmur yağarken şemsiyeye ihtiyacımız var.”