Tgrt Haber

Baraj güvenliği artık yerli ve milli sistem ile korunacak

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
31 May 2022 07:03 - Güncelleme : 31 May 2022 07:53
Baraj güvenliği artık yerli ve milli sistem ile korunacak

Baraj güvenliğini artık Alman değil yerli ve milli sistem ile sağlanacak. Elektrikli otoda batarya sorunun çözülmesi ile birlikte maliyet düşecek ve yüksek güvenlik sağlanmış olacak.

Türkiye’de 43 HES’in güvenliği yabancı firmaların elinde. Bu durumun sona ermesi için yapılan çalışmalarda sona gelindi. Yabancının elinde olması nedeniyle istedikleri an bizi elektriksiz ve susuz bırakılma riskine karşı yerli otomasyon sistemi geçirildi. EOS adlı sistem 6 barajda tıkır tıkır işlemeye devam ederken Türkiye’nin hamlesi ile birlikte bu alanda dünyada yerli otomasyona sahip 5’inci ülke konumuna geldi.

Baraj güvenliği artık yerli ve milli sistem ile korunacak

Türkiye​ gazetesi yazarı Fuat Uğur yapılan çalışmalar ile ilgili son gelişmeleri köşesine taşıdı. İşte Fuat Uğur’un o yazısı;

Son zamanlardaki ekonomik sıkıntıları ve ekonominin iyi yönetilemediğini çok sık konuşuyoruz ama Türkiye’de aklın alamayacağı müthiş teknolojik gelişmeler yaşandığını da bilelim. Size iki muazzam gelişmeden söz edeceğim ve her ikisi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki kurumlarımızın içindeki dâhi mühendislerimizin buluşları. Bazıları üretilip uygulamaya kondu bile.Yapılanları anlatamamak gibi bir sıkıntısı olan hükûmetin ve bakanlıkların bu müthiş gelişmeleri neden “sır” gibi sakladıkları konusunda herhangi bir fikre sahip değilim. Ama Allah’tan MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın geçenlerde Meclis’te yaptığı konuşmada işittim ve kendisine ulaştım.

BARAJLARIMIZIN GÜVENLİĞİ ARTIK MİLLİ SİSTEMLERİMİZDE

Almanya’dan aldığımız tankların Suriye’nin kuzeyinde PKK’lılara karşı yürüttüğümüz harekât esnasında uzaktan kumanda ile nasıl vurulduğunu, tankların beyninin Almanya’daki MERKEZ’de olduğunu öğrendiğimizde acı gerçeği idrak etmiştik.

Elektrik Üretim AŞ(EÜAŞ)’ne bağlı 43 adet Hidro Elektrik Santrali (HES) var. Bu barajlarımızın güvenliği de ne yazık ki aralarında Alman firmalarının da olduğu dış kaynaklı otomasyon sistemlerine bağlı. Sizi korkutmak istemiyorum ama gerçek bu. Düşünün, tıpkı tanklarda olduğu gibi barajlarımızın otomasyon sisteminin kumandası bir Alman firmasının elinde. İstese barajlarımızın suyunu tamamen boşaltır misal. Elektrik de olmaz su da.

Yüksek maliyetler bir yana kumandası bir yabancı ülkede olan sistemin “uzaktan izleme, kontrol, uzaktan bakım, teşhis” gibi işlevlerinin giderek risk hâline gelince EÜAŞ yerli otomasyon sistemi geliştirmeye yönelmiş ve EOS adı verilen otomasyon sistemi ortaya çıkmış. Dünya çapında kabul gören YERLİ OTOMASYON SİSTEMİ önce pilot santral olarak seçilen Antalya Kepez II Hidro Elektrik Santrali’nde başarıyla kuruldu ve devreye alındı. Şu anda tıkır tıkır işliyor. Kepez dışında 5 HES’de devreye sokuldu. Kurulan sistem EOS proje grubu tarafından sürekli izleniyor, yeni teknolojik gelişmeler varsa üzerine ilave çalışmalar yapılıyor. İşin güzel yanı bu sistemin otomasyon ihtiyacı olan tüm ağır sanayi tesislerinde, endüstriyel kuruluşlarda kullanılabiliyor olması.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...