Tgrt Haber

Başbakan müjdeyi verdi, 'Yarısı devletten'

04 Şubat 2015 09:44
Başbakan müjdeyi verdi, 'Yarısı devletten'

Turizm sektörü 'Rusya, İran ve BDT ülkeleri ‘alarm' veriyor' uyarısı yapınca dün Başbakan'dan müjde geldi.

Hükümet, turizm sektörünün ekonomik kriz nedeniyle bu yıl Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), ve İran pazarlarından ciddi anlamda turist kaybına uğrayacağı uyarılarına kulak verdi. Dün AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu yıl turizmde ciddi sıkıntıların olabileceğini belirterek Rusya, Bağımsız Devler Topluluğu ülkeleri ve İran'dan gelecek her uçağa 6 bin dolarlık yakıt desteği verileceğini açıkladı. Söz konusu destek nisan-mayıs aylarını kapsayacak.

TURİST BAŞINA 30 DOLAR DESTEK

Sektör temsilcilerinin ifadelerine göre bu müjde Rusya'dan gelen orta gövdeli bir uçağın 12 bin dolar civarında olan toplam yakıt maliyetinin yarısını oluşturuyor. İran için ise bu rakam yüzde 55'leri bulan bir destek demek. Devletten gelen bu desteğin ardından söz konusu 13 ülkeye uçuş yapan havayolu şirketleri de ellerini taşın altına koyacak. AtlasGlobal'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Başbakan Davutoğlu'nun verdiği rakamlar ile kişi başına devlet desteğinin 30 dolar olacağına işaret ederek, havayolu şirketlerinin 2030 dolar, otellerin ise günlüğü 10 dolara yakın bu pazarlara yönelik indirim yapmaya hazırlandığını belirtti. Ersoy, “Devletin yaptığı desteğe havayolu şirketi ve otelcilerin de katkıları konulduğunda Türkiye'ye 10 günlüğüne Rusya'dan gelecek bir tatilci 150-200 dolarlık destek almış olacak. Bu da toplam 1.500 dolar olan tatil paketinde yüzde 10 ile 15 arasında indirim demek. Hükümet Ekim ayında da bu desteğini yaparsa turizm sezonu önemli oranda yayılmış olur” dedi.

1 MİLYON KAYIP BEKLENİYORDU

Turizmcilere göre Başbakan Davutoğlu'nun dün açıkladığı destek, daralma beklenen bu pazarlar için bir umut niteliği taşıyor. Özellikle Rusya pazarına yönelik olarak bu yıl sektör 1 milyon tatilci kaybı öngörüyordu.

Partisinin Meclis grubu toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan turizm sektörüne iki müjdeli haber geldi. Davutoğlu; Rusya, İran, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan dahil 13 ülkeden Türkiye'ye turist taşıyan her bir uçağa 6 bin dolar yakıt desteği vereceklerini, tur operatörlerine de Hazine destekli kredi kefaleti sağlayacaklarını açıkladı. Davutoğlu, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birinin turizm olduğunu anımsatarak, “Fakat bu sene turizmde ciddi sıkıntılar olabileceği bütün dünyada konuşuluyor. Türkiye için iki gelişme önemli. Rusya ve İran. Buradan gelen turistlerde bazı sıkıntılar olabileceğini öngördük.Erken rezervasyonda düşüş, iptal haberini alınca ilgili bakanlıklarla toplantı yaptık. Sektörü bu kritik yılda iki alanda destekleme kararı aldık. Önümüzdeki 2 ay içinde seyahat acentelerinin organizasyonu ile bu ülkelerden Türkiye'ye gelen her yolcu uçağına ek yakıt desteği vereceğiz. Her uçak için 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz” dedi.

KAYNAK KKDF

Bu adımla şimdiden uçuş iptallerin önüne geçileceğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, ortaya çıkan maliyetin ise Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'ndan (KKDF) karşılanacağını söyledi. Davutoğlu ikinci adım olarak da “Tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlayacağız. Bu da kredi garanti fonuyla sağlanacak. Bu ülkelere çalışan tur operatörlerine ciddi bir kredi imkanı sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...