BDDK karar almasa hukuksuz işlem yapmış olacaktı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin, "BDDK bu kararı almamış olsaydı, hukuksuz bir işlem yapmış olacaktı. Mevduat sahiplerinin haklarını korumamış olurdu" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, THY yeni kargo terminalinin açılışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 12 yıldır çok daha istikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomik yapının hayata geçirildiğini söyledi. "Eğer AB ve ABD ekonomisi hapşırırsa, Türkiye ekonomisi zatürre olur" sözünü aktaran Canikli, Türkiye'nin şu anda sahip olduğu en iyi alanlardan birisinin güçlü ve sağlam temeller üzerine oturan bir ekonomik yapsıı olduğunu dile getirdi. Ekonomide subjektif kararların alınmadığını vurgulayan Canikli, BDDK'nın Bank Asya kararı ile ilgili, "Son bir kaç gündür, bugün de dahil olmak üzere, bunun ekonomik gerekçelerle alınmış bir karar olmadığı, tamamen siyasi olduğu şeklinde çok haksız, tabanı olmayan ithamlarla karşı karşıyayız" dedi.
Bunun ekonomik, hukuki ve alınması gereken bir karar olduğunu vurgulayan Canikli, sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün dünyada bankacılık sektörü en çok regüle edilen, kurallara bağlanan bir sektördür, bu da son derece doğaldır. Çünkü kırılgandır, parayla alakalıdır, mevduat sahiplerinin haklarının devlet tarafından korunması gerekir. Onun için kurallara bağlanması son derece doğaldır. Bizim mevzuatımıza göre; imtiyazlı paya sahip olan bankalardaki imtiyazlı paya sahip ortaklarda, kurucularda bazı şartlar aranır. Kanun bunu çok açık bir şekilde bunu emrediyor. Neden? Çünkü yönetimde söz sahibi olan ortakların bankayı iyi yönetmesi gerekiyor. Diyelim ki, bir bankayı batırmış olan herhangi birisinin yeniden banka yönetme imkanı elde etmemesi gerekiyor."
"BDDK kanuna karşı adım atmış olurdu"
Canikli, imtiyazlı paya sahip ortakların kanundaki şartları sağlaması gerektiğini belirterek, Bank Asya'nın yüzde 63'e sahip olan imtiyazlı pay sahiplerinin kanunun aradığı özellikleri taşıdığını ispat eden belgeleri sunamadığını söyledi.
Bu gibi durumda kanunun BDDK'ya yönetimi geçici olarak TMSF'ye devredebilme hakkını verdiğini anlatan Canikli, kanunların çok net olduğunu kaydederek, "BDDK bu kararı almamış olsaydı, hukuksuz bir işlem yapmış olacaktı. Kanuna karşı yanlış bir adım atmış olurdu. Mevduat sahiplerinin haklarını korumamış olurdu" şeklinde konuştu.
Ekonomide kararlar subjektif gerekçelerle alındığı anda bunun çok büyük bedelleri olacağının farkında olduklarının altını çizen Canikli, ekonominin bugüne kadar hep bu hassasiyetle yönetildiğini, duygusal davranmanın söz konusu olamayacağını dile getirdi.
Ancak atılması gereken zorunlu adımlar varsa, bunu da yerine getirmek zorunda olduklarını anlatan Canikli, "Banka aranan belgeleri gönderirse, bunların da kanunda aranan şartları taşıdığı tespit edilirse ve ayrıca başka ihlaller söz konusu değilse o zaman yönetim hakkı yine imtiyazlı paya sahip olanlara devredilir. Ama tekrar altını çizerek söylüyorum, elbette ilgili mevzuatın başka hükümlerini, mesela mali yapıyı bozacak başka kuralların ihlal edilmemesi şartıyla. Tabi bütün bunlar enine boyuna araştırılacak ve gereği yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.