Tgrt Haber

BDDK’dan kredilere yönelik hamle! Gece saatlerinde açıkladılar

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
22 Eylül 2024 09:50 - Güncelleme : 22 Eylül 2024 09:51

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası gece yarısı iki düzenleme açıkladı. BDDK'nın aldığı karar ile konut ve bireysel kredilerde uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı. Bu hamle ile kredilerde hafif bir gevşeme bekleniyor. Merkez Bankası ise zorunlu karşılık hamlesiyle sıkı duruşa devam mesajı verdi. İşte Merkez Bankası'nın gece düzenlemesi ayrıntıları.

Gece saatlerinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelen “Makroihtiyati Çerçeveye İlişkin Basın Duyurusu” kapsamında konut ve bireysel kredilerde uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı. Düzenleme sonrası kredilerde gevşeme sinyalleri görüldü.

KREDİLERDE RİSK AĞIRLIKLARI KALDIRILDI

BDDK​ ve Merkez Bankası, piyasalar için kritik iki düzenleme duyurdu.

BDDK’dan kredilere yönelik hamle! Gece saatlerinde açıkladılar - 1. Resim

BDDK, bireysel kredilere ve kredi kartlarına 31 Temmuz 2023 tarihinden bu yana uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdığını açıkladı. Bu adımın bankaların daha fazla kredi verme kapasitesinin artacağının sinyallerini veriyor. 

MERKEZ'DEN ZORUNLU KARŞILIK HAMLESİ

Merkez Bankası’ndan ise zorunlu karşılık adımı geldi. Merkez Bankası ‘zorunlu karşılık’ hamlesiyle ‘sıkı duruşa devam’ mesajını yeniledi.  Türk Lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi.

BDDK’dan kredilere yönelik hamle! Gece saatlerinde açıkladılar - 2. Resim

Uzmanlar bu kararların piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için alındığını ve fonlama maliyetinin artabileceğini ifade etti. Düzenlemelerin ayrıca mevduat faizlerini ve para piyasası TL fonlarının cazibesini korumaya devam etmesi bekleniyor.

 

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sevim22 Eylül 2024 10:02

Şimdi ev almak biraz daha kolay olacak gibi, güzel bir haber

Sonraki Haber Yükleniyor...