BDDK’nın ‘kredi sınırlamasına’ iş dünyasından tam destek geldi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun bağımsız denetime tabi bir şirketin 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunması halinde bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşması durumunda ticari TL kredi alamayacağına ilişkin kararına iş dünyasından tam destek geldi. Doları 17 liranı altına düşüren adım sonrasında iş dünyası temsilcileri “TL’yi güçlendirip, enflasyonu düşürecek” ifadelerini kullandı.
BDDK geçtiğimiz Cuma günü TL ticari kredilere yönelik önemli bir karara imza attı. Buna göre, “bağımsız denetime tabi”, “yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon liranın üzerinde olan” ve “yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşan” şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.
İŞ DÜNYASINDAN DESTEK GELDİ
Alınan bu karar sonrası dolar 17 liranın altına düşerken BDDK’nın adımı iş insanları da değerlendirdi. Yapılan hamlenin doğru olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri TL’nin güçleneceğini ve enflasyonun düşeceğini ifade etti.
MÜSİAD: ENFLASYONA FREN
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı “BDDK’nın döviz cinsinden ihtiyaç fazlası nakdî varlık tutan şirketlere Türk lirası cinsinden kredi kullandırılmasını sınırlayan kararını MÜSİAD olarak destekliyoruz. Söz konusu kararın enflasyondaki kura bağlı maliyet artışları kaynaklı yükselişi engelleyeceği aşikârdır. BDDK’nın hamlesi ile döviz arz-talep dengesi, Türk lirası lehine, çok daha makul düzeylere gerileyecektir. BDDK’nın bu düzenlemesi, yalnızca şirketlerin TL kredilere erişimini kısıtlamaktadır. Üstelik getirilen istisnalar ve kapsam değerlendirildiğinde etkilenecek şirket sayısı oldukça sınırlıdır. Bu bağlamda ilgili BDDK kararının ardından ‘piyasa ekonomisine müdahale’ söylemleri gerçekçi olmayan ve iyi niyetten uzak yorumlardır” açıklamasını yaptı.
İTO: YERİNDE BİR TEDBİR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de "BDDK kararını kullandırılan kredilerin üretime dönmesi, ekonomiye kazandırılması ve verimli alanlara gitmesi konusunda yerinde bir tedbir olarak görüyoruz. Bu tedbirler, TL'nin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Yapılan düzenleme ile makul maliyetli fonların spekülatif döviz işlemlerine yönelmesinin de önüne geçilecektir. Düzenleme ile firmaların üretime yönelik ve yatırıma yönelik fonlama ihtiyaçları ön planda tutuluyor. Bunu da isabetli buluyoruz. Alınan proaktif tedbirler Türk lirasına güç katacaktır” değerlendirmesini yaptı.
ATO: İSTİKRAR İÇİN OLUMLU
ATO Başkanı Gürsel Baran ise kararın ticaret ve üretime olumlu yansımasını beklediklerini kaydederek “Kredilerin gerçekten ihtiyaç duyan reel sektöre aktarılması Türk lirasının güçlenmesi ve ekonomimizin istikrarı açısından olumlu bir adımdır. İşletmelerimizin dövizi bir yatırım aracı olarak görmemesi, sadece döviz yükümlülüklerini gerçekleştirmek için ellerinde bulundurması gerekir. Bu süreçte kaynakların, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama aktarılarak Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde güçlü bir şekilde büyümesinin devamı tüm faydaların üzerindedir” görüşünü dile getirdi.
ŞİRKETLER YURT DIŞINA PARA ÇIKARABİLİR UYARISI
BDDK kararının olumsuz yönleri konusunda uyaran TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, TL ticari krediler için getirilen yeni şartlarda Eurobond’un uygulamaya dahil olmadığını, şirketlerin Eurobond enstrümanına yönlenebileceğini söyledi. Altınsaç “Onun dışında tehlikeli gördüğüm birkaç vaziyet var. Şirketlerin yurt dışında var olan iştirakleri varsa oraya para çıkarabilirler. Bu belki ileride engellenmeye çalışılır. Bunun dışında şirketler kar payı da dağıtabilir, ben temettü dağıtırım der ve şirketten para çıkar. Bu da istemediğimiz bir şey” değerlendirmesini yaptı.