Tgrt Haber

Bedava doğalgaz faturaya nasıl yansıyacak?

21 Nisan 2023 02:26 - Güncelleme : 21 Nisan 2023 02:42
Bedava doğalgaz faturaya nasıl yansıyacak?

Türkiye'nin enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltacak adımlardan biri olan Filyos'ta Karadeniz gazının kullanıma alınmasıyla, evlerde kullanılan doğalgaz fiyatlarına indirim yansıyacak. Konutlarda aylık 25 metreküpe kadar kullanılan doğalgazın ücretsiz olması veya indirimli fiyatlarla sunulması planlanıyor. Peki, konutlarda kullanılan doğalgazın metreküp fiyatı ne kadar? 25 metreküp doğalgazın maliyeti ne kadar? İşte ayrıntılar... 

Türkiye​'nin enerji ithalatındaki bağımlılığı azaltmak amacıyla Filyos​'ta Karadeniz gazının kullanıma alınmasıyla birlikte evlerde kullanılan doğalgaz​ fiyatlarında düşüş bekleniyor. Devletin de katkı sağlamasıyla 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketiminin ücretsiz sağlanacak. Ancak, konutlarda kullanılan doğalgazın metreküp fiyatı ve 25 metreküpün maliyeti merak ediliyor. İşte detaylar... 

25 METREKÜP DOĞALGAZ KAÇ TL?

Filyos'ta Karadeniz gazının kullanıma alınmasıyla birlikte, Türkiye'nin enerji ithalatındaki bağımlılığının azalacağı ve evlerde kullanılan doğalgaz fiyatlarının düşeceği öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu müjdeye göre, her konutta aylık 25 metreküp doğalgaz giderinin karşılanması planlanıyor. Buna ek olarak, mutfakta kullanılan doğalgaz tüketim miktarı ücretsiz olacak ve bu da yaklaşık olarak 25 metreküpe denk geleceği tahmin ediliyor. 

Bedava doğalgaz faturaya nasıl yansıyacak?

Konut tüketicileri için 31 Mart itibarıyla 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4.080 TL olarak belirlenmişti. Bu da 1 metreküp başına 4,08 TL'ye denk geliyor. Dolayısıyla, 25 metreküp doğalgazda oluşacak indirimle birlikte faturalarda yaklaşık 102 TL'lik bir azalma olacağı hesaplanıyor. Ancak, bu fiyatlar kesinlik taşımamaktadır ve değişiklik gösterebilir.

DOĞALGAZIN METREKÜP FİYATI NE KADAR?

BOTAŞ, nisan ayında konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uygulayacağı satış fiyatını belirledi. 1000 metreküp doğalgaz için satış fiyatı 4 bin 80 lira olarak tespit edildi.

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 9 bin 478 lira olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 10 bin lira olarak duyuruldu.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...