Tgrt Haber

Belgesi olmayana yasak

07 Mart 2015 17:05
Belgesi olmayana yasak

Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar tehlikeli işlerde çalışamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyor. 2012'de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldı ve bu yasa bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektörü, devlet kurumlarını ve tüm çalışma şartlarını kapsadı. Ayrıca ‘torba yasa’ ile madencilere de çeşitli haklar sağlandı. Geçtiğimiz günlerde de iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir eylem planı açıklandı. Bu çerçevede, hem çalışanların hem yönetenlerin, yani herkesin iş sağlığı ve güvenliğindeki bilincini arttırmak üzere meslek liselerine, meslek yüksek okullarına ve üniversitelere iş sağlığı ve güvenliği dersinin konulması, ayrıca yüksek lisans ve doktora düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yapılmasını öngörecek yeni bir düzenleme getiriliyor. İş sağlığı ve güveliği konusunda yapması gerekenleri yapmayan ve bu kazaların sonucunda insanların ölümüne vesile olan iş yerine daha çok ceza verilmesi yönünde bir uygulama bu.

Bununla beraber yeni bir uygulama da getiriliyor. 1 yıl boyunca iş sağlığı ve güvenliği konusunda ölümlü kaza yaşanmayan iş yerine bir de ödül verilecek. Bu da işsizlik fonuna ödenen yüzde 2'lik primin yüzde 1'e indirilmesi anlamına geliyor.

Belgesi olmayan çalışamayacak

Mesleki yeterlilik konusunda da çalışma yürütülüyor. ‘Tehlikeli’ olarak nitelendirilen inşaat ve madencilik gibi sektörlerde çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi alma şartı getirilecek. Belgesi olmayanlar bu iş yerlerinde çalışamayacak. Bu çalışmanın uygulama süreci belirlendi. Belge verebilecek, sınav yapabilecek kurumlar oluşturuluyor. Bu anlamda ciddi bir çalışma yürütülüyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
erhan 8 Mart 2015 11:40

Hertarafımız belge oldu bugüne kadar birkere soran olmadı olmayacakta hic umudum yok. İnşaat demirci ustasıyım 30 senedir bu işi yapıyorum bırakın belgeyi binalar projeye uygun olarak yapılmıyor. Balık baştan bozuk.

Sonraki Haber Yükleniyor...