Tgrt Haber

Benzin ve motorinde büyük düşüşün tarihi belli oldu: Fiyatlar yüzde 20 düşecek

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Yeni Şafak
15 May 2022 12:52 - Güncelleme : 15 May 2022 12:59
Benzin ve motorinde büyük düşüşün tarihi belli oldu: Fiyatlar yüzde 20 düşecek

Ukrayna-Rusya savaşı ve küresel enflasyon nedeniyle ham petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması akaryakıt tüketimini de etkiledi. Türkiye’de benzin tüketimi şubat ayından bu yana yüzde 5 civarında arttı. Motorin tüketimi ise benzinin aksine yaklaşık yüzde 30 azaldı. Sektör temsilcileri ise 2022 sonunda benzinde yüzde 15 ve motorinde yüzde 20 düşüş bekliyor.

Dünyadaki enerji krizi​ Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte daha da derinleşti. Savaşın ve enerji krizinin etkisiyle petrol piyasasındaki sürekli değişim tüketiciye yansıyan fiyatlarda da sıklıkla oynaklığa neden oldu. Piyasalardaki dalgalanma devam ederken fiyat artışlarında tedarikte yaşanabilecek aksaklıklara yönelik tedirginlikler başrol oynadı. Petrol piyasasındaki sert dalgalanma Türkiye’de de araç kullanıcılarının akaryakıt tüketimini doğrudan etkiledi. Mart ayının başında Brent petrolün varil fiyatının 100 dolar eşiğini aşmasının ardından 140 dolara kadar dayanmasıyla oluşan aradaki fark pompa satışlarına da yansıdı.

SAVAŞ GERİLİMİ VATANDAŞA DA YANSIDI

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesi piyasalarda dengeleri alt üst ederken bu değişim tüketici fiyatlarına da yansıdı. Savaşa kadar Türkiye’de günlük ortalama 65-70 milyon litre motorin​ satılırken savaş ilanından bir gün sonra 25 Şubat’ta 165 milyon litre motorin satışı gerçekleştirildi. Motorin tüketimindeki artış benzinde de yaşandı. Türkiye’de günde ortalama 10 milyon litre benzin satılırken 25 Şubat’ta bir gün içerisinde 33,5 milyon litre benzin satıldı. Savaşta yaşanan gelişmeleri öngören vatandaşlar fiyat artışlarından en az derecede etkilenmek için depolarını önceden doldurmayı tercih etti.

LİTRE FİYATI 25 LİRADAN DÖNDÜ

Art arda gelen zamlarla akaryakıtta litre fiyatlarının 25 liralara kadar çıkması, daha sonra ise 22-23 lira seviyesinde dengelenmesi sonucunda vatandaşların tüketimi de düşüş gösterdi. Özellikle orta gelir grubunda olan vatandaşların tercih ettiği motorinli araçların tüketimindeki azalış dikkatlerden kaçmadı. Ocak ayında Türkiye genelinde yaklaşık 301 milyon litre benzin, 2 milyar litre motorin satışı gerçekleşirken günlük ortalama satış benzinde yaklaşık 10 milyon litre, motorinde ise 63,5 milyon litre oldu.

MOTORİN SATIŞI YÜZDE 30 AZALDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) verilerine göre; şubatta 71,5 milyon litre olan günlük ortalama motorin satışı, martta 67,5 milyon litreye, nisanda ise 55,8 milyon litreye kadar düştü. Mayıs ayının ilk haftasında ise günlük ortalama satış, 46,7 milyon litreyi gördü.

Şubat ayı ile nisan ayı günlük tüketimi arasındaki fark 15,7 milyon litreyi buldu. Motorin tüketimi 2 ay içerisinde yüzde 21,96 azaldı. Mayıs ayının ilk haftasındaki günlük ortalama baz alındığında ise azalış yüzde 34,7 oldu.

BENZİN SATIŞLARI ZAMLARDAN ETKİLENMEDİ

Araç kullanıcıları arasında daha çok yüksek gelirli grup tarafından tercih edilen benzinde ise ortalama günlük satışlarda motorindekinin aksine yükseliş yaşanıyor. Ocak’ta günde 9,7 milyon litre benzin satılan Türkiye’de, Şubat’ta 11,1 milyon, Mart’ta 9,5 milyon, Nisan’da 11,1 milyon, Mayıs’ın ilk haftasında ise 11,7 milyon litre benzin satışı yapıldı.

Şubat ile nisan aylarının ortalamasında değişim baz alındığın yüzde 0,7 düşüş yaşanırken, mayısın ilk haftası baz alındığında ise yüzde 5,1 yükseliş görüldü.

BAYRAMDA DEPOLAR DOLDURULDU

Ramazan Bayramı’ndaki 5 günlük tatili 9 güne uzatan vatandaşların birçoğu tatili şehir dışında değerlendirmeyi tercih etti. Bu da araç trafiğinin etkisiyle hem benzin hem de motorin satışlarına yansıdı. 28 Nisan’da 63 milyon litre motorin satışı gerçekleşirken, tatilin başladığı 29 Nisan’da 70,5 milyon litre motorin satışı yapıldı. Benzinde ise 28 Nisan’da 12,5 milyon litre benzin satışı gerçekleşirken, 29 Nisan’da 26,5 milyon litre benzin satışı yapıldı.

FİYATLARDA YÜZDE 20 DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı (TESPAM) Oğuzhan Akyener, dünyada savaş gerginliğinin olmasıyla buna bağlı bir refleks oluştuğunu ifade etti. Savaşın etkisiyle ham petrol rafineri sektörü krizinin ve yan mamül endişelerinin büyüdüğünü belirten Oğuzhan Akyener, pandeminin de etkisiyle büyük bir krizin oluştuğunu söyledi. Rafineri sektöründe oluşan krizin fiyatları yükselttiğini aktaran Akyener, artan fiyatların etkisiyle tüketimin düştüğünü söyledi.

BENZİN VE MOTORİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Motorinin dünyada en çok kullanılan akaryakıt olduğunu aktaran Akyener, lojistik sektörünün motorinle sürdürüldüğünü ve benzin kullanan araçların ağırlıklı olarak özel vasıta olduğunu dile getirdi. Yıl sonunda dizelde dolar bazında yüzde 20 düşüş beklediklerini Oğuzhan Akyener, “Benzinde de yıl sonunda yüzde 12-15 arasında düşüş olur diye öngörüyoruz. 2023 yılında dünya normale döner diye düşünüyorum ve umut ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...