Tgrt Haber

Benzin ve motorine kaç lira indirim gelecek?

14 Mart 2022 21:14 - Güncelleme : 14 Mart 2022 21:36
Benzin ve motorin fiyatlarında beklenen indirim miktarı belli oldu.

Rusya - Ukrayna Savaşı nedeniyle piyasalar dengeler altüst oldu. Emtia fiyatları arasından sert yükselişiyle dikkat çeken petrol akaryakıt fiyatları üzerinde etkili oldu. Brent petrol fiyatı 130 dolar seviyesini test ederken benzin ve motorin fiyatlarında üst üste gelen zamların ardından indirim haberi geldi. Peki benzin ve motorine kaç lira indirim gelecek? Litrede kaç TL farkedecek?

Benzin ve motorin fiyatlarında beklenen indirim miktarı belli oldu.

Petrol fiyatları Rusya - Ukrayna krizi nedeniyle sert yükselişe geçerek 130 dolar seviyesini test etti. Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere İran ve Venezuela gibi ülkelerin petrol arzına cevap verecek kapasite olduklarını açıklamasıyla geriçekilme yaşandı. Petrolde yaşanan yükseliş nedeniyle akaryakıt fiyatları da yükseldi. 8 Mart'ta benzinde 1 lira 7 kuruş, motorinde ise 1 lira 59 kuruşluk bir artış yapılmıştı. Gözler geri çekilmenin ardından benzin ve motorin fiyatlarına yapılması beklenen indirime çevrildi.

BENZİN VE MOTORİNE İNDİRİM NE ZAMAN GELECEK?

Jeopolitik gerginlik nedeniyle petrol fiyatlarında yaşan artış nedeniyle benzin ve motorine yapılan zamların ardından akaryakıt fiyatları 22 lirayı geçti. Vatandaşları zorlayan fiyatların ardından enerji sektörü kaynaklarından müjde haber geldi. Rusya’nın Ukrayna’nı işgali nedeniyle 130 dolar seviyesini test eden Brent petrol Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Venezuela gibi ülkelerin petrol arzına katkı sağlayacağı yönündeki gelişmelerle 110 dolar seviyelerine geriledi. Düşüşün ardından gözler akaryakıt fiyatlarına uygulanacak indirime çevrildi. Peki benzin ve motorine indirim ne zaman gelecek?

Enerji kaynaklarından alınan bilgilere göre gece yarısından itibaren benzin ve motorine indirim uygulanacak.

Benzin ve motorine kaç lira indirim gelecek?

BENZİN VE MOTORİNE KAÇ LİRA İNDİRİM GELECEK?

Rus ordusunun Ukrayna işgali nedeniyle piyasalarda dengeler altüst oldu. ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri peş peşe ekonomik yaptırım paketleri açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz hafta Rus petrolünün ithalatını yasakladığını duyurmasıyla Brent petrol 130 dolar seviyelerini test etti. Rusya ve Ukrayna arasından yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi nedeniyle gerginlik tırmanırken petrol üretici ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Venezuela petrol arzını sağlayacaklarını ifade etti.

Gelişmelerin ardından Brent petrol 110 dolar seviyelerine geriledi. Petrol fiyatlarındaki geri çekilme akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu. Sektör temsilcilerinden edinilen son bilgilere göre, 15 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere benzin ve motorinde indirim bekleniyor. Peki akaryakıt indirimi litrede kaç TL farkedecek?

Bu gece yarısı motorinde 2 lira 38 kuruşluk indirime gidilmesi bekleniyor. Gelecek indirim ile birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul'da 20 lira 53, Ankara ve İzmir’de ise 20 lira 63 kuruş olacak. İşte güncel akaryakıt fiyatları:

  • Motorin TL/lt: 22,85 TL
  • Kurşunsuz 95 (Excellium95) TL/lt: 20,37 TL
  • Motorin (Excellium) TL/lt: 22,88 TL
  • Kalorifer Yakıtı TL/Kg: 17,33 TL
  • Fuel Oil TL/Kg: 15,62 TL
  • Gazyağı TL/lt: 18,53 TL

BİR DEPO KAÇ TL'YE DOLUYOR?

Benzin ve motorin fiyatlarına gelmesi beklenen indirim akıllara ''Bir depo kaç TL'ye doluyor?'' sorusunu getirdi. Enerji piyasası kaynaklarından alınan bilgilere göre 14 Mart gecesinden itibaren motorine 2 lira 38 kuruşluk indirim geliyor.

Böylece İstanbul'da güncel motorin fiyatı 20 lira 53 TL olacak. Ortalama 60 litre civarında kapasiteye sahip araçların depolarını tam doldurmak isteyenler indirim öncesi 1.371 TL öderken indirim sonrası bir depo 1.231 liraya dolacak.

BRENT PETROL NEDEN YÜKSELİYOR?

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle Brent petrol tarihi yükselişe geçti. Rusya günde ortalama 11.2 milyon varil petrol üretimiyle dünyanın en büyük 3. petrol üretici olduğu biliniyor. Küresel piyasalara günde 7 milyon varil petrol ihrac eden Rusya'ya karşı alınan yaptırımlar kararları brent petrol fiyatından sıçramaya neden oldu. Brent petrol Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyelesini gördü. ABD’nin Rus petrolüne karşı alınan yasağa AB ülkelerinin katılmaması sert yükselişin önüne geçse de Brent petrol 130 dolar seviyesini test etti. Irak ve Birleşik Arap Emirliklerinde petrol üretimin artışına ilişkin açıklamaları 32 dolarlık bir düşüşe neden oldu ve bu durum akaryakıt fiyatları üzerinde de etkili oldu. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...