Tgrt Haber

Benzine bir haftada ikinci zam: Suudiler 'dikkatli olun' dedi, petrol rekor kırdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 May 2023 09:12 - Güncelleme : 25 May 2023 09:25
Benzine bir haftada ikinci zam: Suudiler 'dikkatli olun' dedi, petrol rekor kırdı

Akaryakıt fiyatları ABD stoklarındaki azalma ve OPEC ülkelerindeki üretim kesintileriyle yükseliş ivmesini sürdürüyor. Brent petroldeki yukarı yönlü hareketlilik benzin fiyatlarının bir haftada iki kere değişmesine neden odu. Hafta başında benzine yapılan 77 kuruşluk zammın ardından yeniden fiyatların yükseleceği öğrenildi.

Tüm piyasalar ABD borç tavan krizine yönelik gelişmeleri yakından takip ediyor. Anlaşmanın sağlanamaması altın ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Arzda daralma olacağına dair beklentiler ve Çin’den gelecek talebin 2025’te günlük 16 milyon varile ulaşacağı tahmini fiyatları yükseltti. Petrol grafiğindeki hareketlilik yurt içinde pompaya yansıdı, benzine yeniden zam geliyor.

STOK DÜŞÜŞÜ FİYATLARI ETKİLEDİ

İbrenin yeşile dönmesinde, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol stoklarında azalma öngörüsü ve OPEC+​ grubunun üretim kesintilerini artırma olasılığı etkili oldu.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN “DİKKATLİ OLUN” UYARISI

Ayrıca, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın petrolde satış pozisyonu açanları uyarması ve "dikkatli olmalarına" yönelik açıklamaları piyasalarda arz endişelerini artırarak fiyatları destekledi. Söz konusu açıklama, OPEC+ grubunun 4 Haziran'da yapılacak bir sonraki toplantısında fiyatları desteklemek için ek kesintilere gidebileceğine yönelik tahminleri artırdı.

ÇİN PETROL TALEBİ REKOR KIRACAK

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Çin’de sanayinin artmasına bağlı olarak dışa enerjide dışa bağımlılık artacak. Böylelikle ülkenin 2025’te günlük petrol talebi 16 milyon/varil olacak, bu talebin yüzde 77’sini ithal etmek zorunda kalacaktır.

BENZİNE KAÇ TL ZAM GELDİ?

Benzine son olarak 23 Mayıs günü yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak 77 kuruşluk zam geldi. 26 Mayıs'tan itibaren (00:01) benzinin litre fiyatına 0,75 TL’lik bir zam uygulanması bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 20,93 TL
Motorin fiyatı: 19,34 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 20,58 TL
Motorin fiyatı: 19,39 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,94 TL
Motorin fiyatı: 19,75 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,93 TL
Motorin fiyatı: 19,83 TL

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...