Beyaz eşyaya akın ettiler! Enflasyon ve taksit sınırı kaygısı satışları artırdı
Enflasyon, kredi kartı taksit sayısının düşürülmesi ve limit sınırı beklentileri beyaz eşya satışlarını arttırdı. Düğün yapacaklar başta olmak üzere tüketici alımlarını öne çekti. İç piyasa satışlar yüzde 14 yükseldi.
Beyaz eşya fiyatları artan taleple yükseldi. Bankacılık sektörünün kartı taksit sayısının düşürülmesi ve limit sınırı ile ilgili düzenleme beklentisi tüketiciyi harekete geçirdi. Başta düğün yapacaklar olmak üzere tüketici alımlarını öne çekti. Ayrıca enflasyon beklentileri de alımları hızlandırırken tüketici seçimlerden önce ihtiyaçlarını karşılama yoluna gidiyor.
ENFLASYON VE KREDİ KARTI İLE İLGİLİ DÜZENLEME ALIMLARI TETİKLEDİ
Dünya’dan Hamide Hangül’e konuşan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, tüketicilerin enflasyon ve fiyata göre satın alımlarını seçim öncesine çektiğini belirterek, “Taksit sayılarının da düşürülmesi yönünde bir kaygısı olduğu için tüketici imkan varken almaya devam ediyor” dedi.
VATANDAŞ BEYAZ EŞYA TALEBİNİ ÖNE ÇEKTİ
Enflasyondan kaynaklanan fiyat artışları ve kredi kartında taksit sayısında olası düşüş beklentisi, beyaz eşya satışlarında tüketici ihtiyaçlarını öne çekti. TÜRKBESD Başkanı Sığın, ihracatta yüzde 4 düşüş yaşanırken, iç piyasa satışlarının yüzde 14 arttığını söyledi.
Sığın, şu değerlendirmelerde bulundu: “Enflasyon ve fiyata göre talebini öne çekerek yapıyor. Taksit sayısında, hala düşürülmesi yönünde bir tüketici kaygısı olduğu için tüketici imkanı varken, satın almaya devam ediyor. İhtiyaç ürünü sattığımız için tüketiciler, ürün ihtiyaçlarını mümkün olduğunda seçimlerden önce alacaklar. O noktada farklı bir beklentide değiliz.”
FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ
Öte yandan kredi kartında taksit aynı kalsa bile, faizlerin yüzde 40’ların üzerinde olması, maliyeti de arttırıyor. Sığın, “Bunun fiyatlara yukarı yönde etkisi oldu. Ürünler daha pahalı hale geldi” dedi. Talebi karşılayacak güçteyiz Dayanıklı tüketim ürünlerinde fiyat artışlarının, enflasyonun altında kaldığına işaret eden Sığın, maliyetin düşürülmeye ve bunun tüketiciye yansıtılmamaya çalışıldığına işaret etti. Sığın, “Sadece yurt için değil, yurt dışı içinde böyle. Çünkü pazar payı kaybetmeye neden olabiliyor. Dayanıklı tüketim enflasyonu, yıllık enflasyonun altında oldu. Bunlar fiyat artışlarının devam edeceğini ortaya koyuyor” dedi.
TEDARİK SORUNU OLUR MU?
Sığın, 2024’de tedarik sıkıntısı olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine, “Büyümenin devam etmesi durumunda, bu talebi karşılayacak kapasitemiz var” cevabını verdi. Sektörün, 2023 yılı sonuçlarını düzenlenen basın toplantısında açıklayan Sığın, 2023 yılında altı ana üründe yurt içi satışların geçen yıla göre yüzde 14 arttığını, TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatlarının ise yüzde 10 düşüş gösterdiğini duyurdu.
Sığın’a göre, 2023 yılında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 33 milyon adet olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldı. Üretim miktarı da yüzde 1 azaldı. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere, toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlarken, yıllık 32.3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük, dünyada 2’nci sırada yer alarak, üretim üssü konumuyla öne çıkıyor.