Tgrt Haber

Küresel piyasalar tedirgin! Beyaz Saray açıkladı: Mart enflasyonu 'olağanüstü yüksek' gelecek

12 Nisan 2022 11:27 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 11:57
Küresel piyasalar tedirgin! Beyaz Saray açıkladı: Mart enflasyonu 'olağanüstü yüksek' gelecek

ABD’de enflasyon son 40 yılın zirvesinde seyrediyor. Beyaz Saray, Fed'in bugün açıklayacağı mart ayı enflasyon verilerinin olağanüstü yüksek geleceği belirtti. Enflasyonun bu kadar yükselmesinde Rusya-Ukrayna savaşı neden olarak gösterildi.

Küresel piyasada gözler ABD’de bugün açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine odaklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs 50 baz puan faiz artışına gidileceği ve şahin tutumun sürdürüleceğinin sinyallerini vermişti.

Dün açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri, faiz artışına olumlu yaklaştıklarını belirtti. Fed üyesi Christopher Waller ise para politikasında esnemeye izin verilmeyeceğini söyledi. Para politikasını çekice benzeten Waller, “Bir kaba kuvvet aracı kullanmak zorunda kaldığınızda bazen ikincil hasarlar da söz konusu olabiliyor” dedi.

TAHVİL FAİZİ 2018’DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

Fed’in faiz artırımı beklenirken ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi üst üste sekiz gün artarak yüzde 2,83'le Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Artan enflasyon baskısı Avrupa'da da tahvil piyasalarında satış eğilimini güçlendirirken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,82'yle Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

“PUTİN’İN FİYAT ARTIŞI”

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD'deki yüksek enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Psaki, savaşın enflasyon üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve mart enflasyonunun ‘olağanüstü’ bir şekilde yüksek gelmesini beklediklerini söyledi.

Psaki, Rusya-Ukrayna savaşının fiyatlar üzerindeki etkisini "Putin'in fiyat artışı" olarak tanımladı. Çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir fark oluşacağını belirten Psaki, bunun etkilerinin çok büyük olacağını, enerji ve gıda piyasalarında küresel bozulmalar görüleceğini söyledi.

ENFLASYON SON 40 YILIN ZİRVESİNDE

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta yıllık yüzde 7,9 ile 1982'den bu yana kaydedilen en büyük artışı gösterdi. Ülkede yarın açıklanacak mart enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise yıllık bazda yüzde 8,4'e yükselmesi yönünde.

“DOLAR YUKARI YÖNLÜ ATAKLAR YAPABİLİR”

Öte yandan Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına ve varlıklarında daralmaya gideceğinin altını çizen İslam Memiş, Fed’in enflasyonla her ay bu şekilde mücadele edeceğinin mesajını verdiğini hatırlattı.

Memiş, Fed’in Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımı yapacağını tahmin ederek bunun ekonomiye yansımalarını şöyle açıkladı: “Doların seyri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli. 3 ay önce dolar endeksi 88 bandındaydı, sonrasında 100 seviyesine kadar yaklaştı. Döviz kurlarında yukarı yönlü ataklar gelmesi çok kuvvetli. Bunun iki nedeni var: birincisi artan enflasyon, ikincisi ise Fed’in faiz artırımına göre doların değerinin artması. Mayıs’ta borsalarda satışlar başlarsa bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde dolar yukarı yönlü ataklar yapabilir. 15 TL-15.50 TL bant aralığını Mayıs’ta bekliyorum. Mayıs’ta Fed konuşulacak”

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...