Tgrt Haber

Biberin başkentinde 'en acı' hasat başladı! Son yılların en düşük rekoltesi: Tarlada kurusu 80, yaşı 30 TL'den gidiyor!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Eylül 2023 11:56 - Güncelleme : 27 Eylül 2023 11:58

Türkiye'de en acı biberi deyince akla ya Şanlıurfa gelir ya da Kilis... Türkiye'nin biber üretiminde 2'inci sırada olan sınırın sıfır noktasında bulunan Kilis'te acı biber hasadı başladı. Son yılların en düşük rekoltesinin olduğunu belirten üreticiler, bunun nedeni olarak küresel ısınmayı işaret etti.

Ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde üretilen acı biber, yerken ne kadar işkence çektirse de sağlık için önemli faydalara sahip... Peki Türkiye​'nin en lezzetli acı biberi nerede yetiştiriliyor? Ülkemizde biberin başkenti sayılan Kilis​'te acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa başka olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına biber Kilis'ten gidiyor.

"BİBERİN BAŞKENTİ HASANCELİ DİYEBİLİRİZ"

Bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan acının hasadına başlandığını açıklayan Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ilde yaklaşık 45 bin dekar alanda acı biber üretimi yapıldığını söyledi. Kilis'in Musabeyli ilçesininin Hasanceli köyünden seslenen Özdemir, "Bu köyün en büyük geçim kaynağı biberciliktir. Kilis biberinin başkenti Hasanceli diyebiliriz'' dedi.

"BU BİBERLER SAYESİNDE ÇOCUKLAR OKUTULDU, BÜYÜTÜLDÜ"

Kilis'in biber üretiminde adeta başkenti olan Hasanceli köyünde 14 toz ve salça fabrikasının olduğuna dikkat çeken Özdemir, ‘‘2 bin nüfusluk köyde 14 toz ve salça fabrikası var ve bu köy ekmeğini acıdan çıkartıyor. Acı sayesinde köydeki çiftçiler çocuklarını diğer illerde okuttu, büyüttü ve evlendirdi. Bunların hepsi tarlalardan toplanan biberler sayesinde oldu'' ifadelerini kullandı.

Tarlada biberleri toplayan işçiler objektiflere böyle yakalandı

"SON 10 YILIN EN DÜŞÜK REKOLTESİ"

İklim şartlarının hızlı değişmesinden dolayı son 10 yılın en düşük rekoltesinin olduğunu belirten Özdemir, ‘‘Son 10 yılın en düşük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklık, yer altı sularının çekilmesidir. Gördüğünüz gibi tarlalardaki bitkiler solmuş durumda. Normalde 3-4 kırım yapılan köyümüzde şu anda bazı yerlerde tek kırım yapıldı. Bunun sebebi ise kuraklıktır'' diye konuştu. Kurutulmuş biber fiyatı tarlada 80 TL iken, yaş biber ise kilosu 30 TL'den satılıyor.

Evde salça yaparken dikkat etmemiz gereken 5 etken

SALÇA YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Kilis'te üretilen Türkiye'nin en lezzeti biberi mutfağımıza girdi ve biber salçası yapmaya karar verdiniz. Peki nelere dikkat etmelisiniz? Evde yapılan salça, yemeklere ayrı bir lezzet katar. Ancak, salça yaparken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

İşte, salça yaparken dikkat edilmesi gereken 5 püf nokta:

  1. Malzemelerin tazeliği: Salça yaparken kullanacağınız domates, biber gibi malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Taze malzemeler, salçanın lezzetini artırır.
  2. Temizlik: Salça yaparken kullanacağınız tüm malzemeleri özenle yıkayın. Temiz olmayan malzemeler, salçanın kalitesini düşürür.
  3. Pişirme süresi: Salçayı pişirirken süreye dikkat edin. Salça, fazla pişirildiğinde tadını kaybeder. Ancak, yeterince pişirilmediğinde de bozulabilir.
  4. Karıştırma: Salçayı pişirirken sürekli karıştırmak önemlidir. Bu sayede salçanın altı tutmaz ve yanmaz.
  5. Saklama koşulları: Salçayı saklamak için uygun koşulları sağlamak önemlidir. Salçayı cam kavanozlarda saklayın ve serin bir yerde muhafaza edin.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...