Tgrt Haber

Binlerce kişiyi ilgilendiriyor, memur zamlarıyla beraber artacak! Evde bakım maaşıyla ilgili tüm detaylar

23 May 2023 10:13 - Güncelleme : 23 May 2023 10:21
Binlerce kişiyi ilgilendiriyor, memur zamlarıyla beraber artacak! Evde bakım maaşıyla ilgili tüm detaylar

Hayata geçirilmesi beklenen düzenleme ile evde bakım yardımı alan binlerce kişinin aylığı artacak. Emeklilik sistemi genişletilerek yardım alanlar kısmi olarak sosyal güvenlik kapsamına alınacak. Sigorta primleri devlet tarafından karşılanarak emekli olmalarının önü açılacak. İşte evde bakım yardımı alanları ilgilendiren konuya dair tüm detaylar…

Evde bakım yardımı​ alan 569 bin kişinin hem aylığı artacak hem de sosyal güvencesi olmayanların kısmı zamanlı olarak sosyal güvenlik​ kapsamına alınmaları sağlanacak. Yılın başında 4 bin 336 lira olan evde bakım maaşı memur ve emekli zammı ile birlikte artacak.

6 BİN LİRAYİ GEÇECEK

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre; Engelli bireylerin öncelikle aile yanında desteklenmesi düşüncesiyle 2006 yılında başlatılan evde bakım yardımıyla bakıma ihtiyaç duyan ağır engelli yakını olan, bakımını üstlendiği için çalışamayan vatandaşlar destekleniyor. Bakıma ihtiyacı olan hasta, yaşlı kişilerin evde bakımlarının yapılması, ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanması için verilen evde bakım yardımı temmuz ayında zamlanacak.

Yüzde 40'lık artış halinde 6 bin lirayı geçecek, yıllık yapılacak ödeme 72 bin lirayı geçecek. Memura yapılacak yüzde 85'lik zammın tamamının yansıtılması durumunda bu tutar ikiye katlanacak. Bakımı üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere verilen evde bakım aylığı artışı devlet memurları zammına, gelir kriteri de asgari ücrete endeksli bulunuyor.

HANE GELİRİ BAZ ALINACAK

Evde bakım parası verilirken haneye giren gelire bakılıyor. Haneye giren tüm gelir toplanarak evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Bu bölüm sonucu kişi başı net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Evde bakım aylığı için gelir kriterinin uygun olması, bakıma muhtaçlık, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu koşulu bulunuyor. Sağlık raporunda mutlaka "ağır engelli" ibaresinin yer alması gerekiyor. Yüzde 50'den daha düşük engelli olanlara evde bakım maaşı ödenmiyor.

 

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...