Tgrt Haber

Bir ay sonra yeniden! Dolar kritik seviyenin üzerine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 Eylül 2023 11:03 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 11:13
Bir ay sonra yeniden! Dolar kritik seviyenin üzerine çıktı

Merkez Bankası TL’yi cazip kılacak hamleler yapmaya devam ederken dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününe 27 liranın üzerinde başladı. Dolar endeksi ise son altı ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrine devam ediyor.

Dolar/TL​ bir süredir devam eden ılımlı seyrine bugün ara verdi. Yaklaşık bir ay sonra kur​ ilk kez 27 lira bandını aştı. Merkez Bankası​ ise TL’nin değerini artırmaya yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Dolar endeksi altı ayın en yüksek seviyesine yakın seyrini sürdürerek 105 seviyelerini gördü.

BİR AY SONRA İLK KEZ 

Yurt içindeki piyasalar bu hafta perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararına odaklandı. Son yapılan PPK toplantısında faizlerde piyasa beklentilerinin üzerinde artış yapılması sonrası kurda geri çekilmeler gözlendi. Dolar/TL yaklaşık bir ay sonra 27 lira seviyesinin üzerine çıktı. 

TAHMİNLER TEK TEK SIRALANDI

Eylül ayı toplantısına yönelik Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı ise yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminleri yüzde 27,5 ila yüzde 31 bandında yer aldı. AA Finans anketine katılan ekonomistlerin beklentileri ise 500 baz puanlık artış olacağı yönünde. 

MERKEZ’DEN TL’Yİ GÜÇLENDİRME HAMLESİ

Öte yandan Merkez Bankası son aldığı kararlarda Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltildi.  Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi.

Komisyon uygulamasında, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak. Uygulama talimatına göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL'ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

Bir ay sonra yeniden! Dolar kritik seviyenin üzerine çıktı

DOLAR ENDEKSİ ALTI AYIN ZİRVESİNE YAKIN SEYREDİYOR

Dolar endeksi Pazartesi günü 105'in üzerinde tutunarak, yatırımcıların Fed'in bu haftaki politika kararına hazırlanmasıyla altı ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı. ABD merkez bankasının Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, yatırımcılar Fed'in enflasyon görünümüne ve sonraki politika adımlarına odaklanacak.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...