Tgrt Haber

Bir ayda 3 zam! Fed kararıyla petrol yükseldi, motorin fiyatları yeniden değişecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
17 Haziran 2023 11:41 - Güncelleme : 17 Haziran 2023 12:03
Bir ayda 3 zam! Fed kararıyla petrol yükseldi, motorin fiyatları yeniden değişecek

Fed‘in Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttuğunu açıklamasının hemen ardından petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilikler gözlendi. Petrol fiyatlanmalarına yönelik belirsizlik devam ederken JP Morgan’dan dikkat çeken bir tahmin geldi. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre motorine 20 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere zam bekleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın gelecek dönemde şahin tutumlarına devam edeceği beklentisi tüm piyasalarda fiyatlanmaları etkiledi. Küresel petrol​ talebinin artacağına yönelik beklentiler ise petrol fiyatlarını yükseltti. Dolar​ kuru ve brent petrolde yaşanan artışlar yurt içinde akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oldu. 

ÇİN​ PETROL TALEBİNE YÖNELİK BEKLENTİLER DEVAM EDİYOR

Brent petrol​ 75 dolar bandının üzerinde hareketlerine devam ediyor. Fiyatlardaki artışta, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de enerji talebinin arttığı yönündeki verilerin yarattığı iyimserlik ortamı ve diğer para birimlerine karşı zayıflayan dolar endeksi etkili oldu. Çin'in petrol rafineri üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artış göstererek rekor seviyeye çıktı. Ülkede petrol talebinin yılın ikinci yarısında da artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

ZAYIF DOLAR FİYATLARI ETKİLEDİ

Amerikan dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0,02 düşüşle 101,7'ye geriledi. Zayıf doların, diğer para birimleri sahipleri için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, OPEC+ ülkelerinin ham petrol üretimlerinde kesintiye gitmelerinin fiyatlar üzerindeki olumlu etkisini sürdürmesi bekleniyor.

JP MORGAN’DAN DİKKAT ÇEKEN TAHMİN

Foreks Haber’de yer alan habere göre; JPMorgan, Brent petrolü için 2023 ve 2024 yılı fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2023 yılı için Brent petrolü ortalama fiyat tahminin 90 dolardan 81 dolara indiren JPMorgan, 2024 için beklentisini de 98 dolardan 83 dolara düşürdü.

Bir ayda 3 zam! Fed kararıyla petrol yükseldi, motorin fiyatları yeniden değişecek

Batı Teksas petrolü için 2023 tahminini 84 dolardan 76 dolara düşüren JPMorgan, 2024 için ortala fiyat beklentisini de 94 dolardan 79 dolara revize etti.
JPMorgan, küresel petrol arzının 2023 yılında 2,2 milyon varil artacağını öngörürken talepte büyümenin 1,6 milyon varilde kalacağını savundu.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELECEK?

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, motorine salı  gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,40 TL zam bekleniyor. Motorine Haziran ayı boyunca 3 kez zam gelmiş olacak. Daha önce 1,37 kuruş ve 1,36 kuruş zam gelmişti.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 24,01 TL
Motorin fiyatı: 22,23 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 24,02 TL
Motorin fiyatı: 22,21 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 24,42 TL
Motorin fiyatı: 22,64 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 24,41 TL
Motorin fiyatı: 22,72 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...