Tgrt Haber

Bir kaşık yiyenin ne şekeri kalıyor ne de kolestrolü! Dedesinden öğrendiği yöntemle balını taştan çıkarıyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
22 Eylül 2023 15:35 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 15:59

Konya'nın Seydişehir ilçesinde dedesinden öğrendiği yöntemlerle arıcılık yapan Şakir Cırık, geçimini arıların kaya kovuklarına yaptığı balı satarak sağlıyor. Taştan bal çıkaran üretici, yüzde 100 doğal üretim yaptığını kaydetti.

Bal, içerdiği antioksidan​ sayesinde vücudu iltihaptan koruyor. Vücutta oluşan iltihap, kanser​, kalp sağlığı​, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunan bal birçok yerde arıcılar tarafından özenle hazırlanıyor. Konya Seydişehir'e bağlı Ortakaraören Mahallesi'nde yaşayan Şakir Cırık, Toroslardaki Sayalı Yaylası'nda kayaların arasındaki önceden belirlediği kovuklara, arıların yuva yapması için katran ağacından elde ettiği reçineyi sürüyor. Cırık reçinenin kokusuna gelerek kovuklara yerleşen arıların yaptığı doğal balı sonbaharda topluyor.

Bir kaşık yiyenin ne şekeri kalıyor ne de kolestrolü! Dedesinden öğrendiği yöntemle balını taştan çıkarıyor

"BU BAL YÜZDE YÜZ DOĞAL"

Şakir Cırık dedesinden öğrendiği yöntemle yıllardır yaylada arıcılık yaptığını anlatarak, “Toroslar'da yıllardır bu yöntemle doğal bal elde ediyorum. Hiçbir katkı maddesi olmadan, arının kendi ürettiği peteğe yaptığı balı topluyorum. Bu bal yüzde yüz doğal. Yerleşim yerlerinden, fabrikalardan uzakta bin 700 metre yükseklikteki yaylada hiçbir kimyevi madde olmayan çiçeklerden toplanan özlerle yapılıyor" dedi.

10 KAYA KOVUĞUNDAN HER YIL BAL ALINIYOR

Cırık, yayladaki yaklaşık 10 kaya kovuğundan her yıl bal aldıklarını belirterek, "Mevsim şartlarına göre aldığımız bal miktarı değişiyor. Doğal balın özel müşterileri var. En başta şeker hastaları, öksürüğü olanlar, akciğer hastaları, astım ve bronşit hastalığı olanlar, büyüme geriliği bulunanlar, çocuklar, halsizlik yaşayanlar için gelip benden bal alırlar. Bizler de büyüklerimizden gördüğümüz gibi her sabah bir kaşık bu baldan alırız. Ne şekerimiz olur ne kolesterol, doktora gitmeden yaşarız. İlk kez tadanlar daha önce böyle bir bal yemediklerini söylüyor, ertesi yıl yine almaya geliyor. Birçok derde şifa diyebilirim" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...