Emeklilik için eksik primi olanlar borçlanma ile prim günlerini tamamlayabiliyor. Borçlanmada Asgari ücret artışı ile birlikte askerlik ve doğum borçlanması prim tutarları da yükselecek. Emeklilik hakkı kazanmak ve prim gün sayısını doldurmak isteyenler ocak ayı itibariyle primlerini zamlı ödeyecek. SGK uzmanları borçlanmada yüksek prim artışına yakalanmamak için eksik primleri yılbaşından önce ödenmesi için uyarıyor.
Borçlanmada düsük prim firsati için son aylara girildi. Asgari ücret sadece maaslari degil, milyonlarca kisinin ödemelerini de degistiriyor. Yeni Asgari ücretle emeklilikte gün kazandiran borçlanma prim tutarlari da degisecek. Bu tutar emekliligine az kalmis kisiler için önemli bir maliyeti olusturuyor.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve istege bagli sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler.
Askerlik ve dogum borçlanmasinda 1 günlük en düsük prim tutari olarak günlük asgari ücretin yüzde 32’si oraninda, yurt disi borçlanmasinda ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i oraninda prim ödeniyor.
NTV yayinina katilan Cem Kiliç, yurt disi borçlanmasi ile askerlik ve dogum borçlanmalari için sürecin simdiden baslatilmasinda fayda oldugunu dile getirerek “Aralik ayina yaklastik. Asgari ücretteki degisiklikle birlikte artik bütün parametreler degisecek. Ve basta da borçlanma tutarlari degisecek. Hele ki yurt disi borçlanma yüzde 45 oraninda degisecek. Benim tavsiyem asgari ücret artisindan önce borçlanma isleminizi bitirin. Dilekçenizi verin ve verir vermez de o bir aylik süreçte ödemeniz gerekiyor. Taksitlendirilmiyor, bu ödemenizi yapin en azindan yeni yil zammindan kurtulmus olursunuz. Emekliligi kisa süre kalanlar için bu hizmetiniz sisteme girmis olur. Daha rahat bir emeklilik islemi sizi bekler” diye konustu.
Asgari ücrete yüzde 30 zam gelmesi halinde en düsük borçlanma günlük 185 liraya, yüzde 55 zam gelmesi halinde ise 221 liraya çikacak.
18 ay askerlik yapan bir kisi bu sürenin tamamini en düsük primden borçlandiginda halen 77 bin 268 lira ödeyerek 540 günlük askerlik süresini emekliligine saydirabilir. Ayni kisi askerlik borçlanmasini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra yaptiginda asgari ücrete yapilacak zam oraninda daha yüksek prim ödeyecek. Örnegin son 6 aylik enflasyon dikkate alinarak yüzde 40 zam geldiginde askerlik borçlanmasinin maliyeti 108 bin liraya çikacak. Askerlik borçlanmasi basvurusunu 31 Aralik 2023 tarihinden önce yapanlar ise maliyet artisindan etkilenmeyecekler.
4a (SSK), 4b (Bag-Kur) ve 4c (Emekli Sandigi) kapsamindaki kadin çalisanlar, en fazla üç defaya mahsus olmak üzere, her dogum için çocuklarinin yasamasi sartiyla borçlanabiliyor. Dogum borçlanmasi için ödenecek prim tutari olarak, sigorta primine esas kazanç alt siniri (brüt asgari ücret) ile üst siniri (brüt asgari ücretin alti buçuk kati) arasinda kalmak sartiyla, borçlanma yapacak sigortalinin belirleyecegi tutarin yüzde 32 üzerinden ödeme yapiliyor.
En düsük prim üzerinden borçlanma yapan kadin çalisanlar, bir çocuk için 720 gün borçlanma yaptiginda 103 bin lira ödemeleri gerekiyor. Borçlanmayi 1 Ocak 2024 ve sonrasinda yaptiklarinda ise asgari ücrete yüzde 40 zam gelmesi durumunda 144 bin lira ödemek zorunda kalacaklar.
Yurt disinda yasayanlar bir günlük borçlanma en düsük 201 TL prim ödüyor. Gurbetçi bir ev kadini 5400 gün borçlanma için 31 Aralik tarihine kadar basvurdugunda 1 milyon 86 bin lira prim ödeyecek. Asgari ücret yüzde 40 artarsa ocak ayindan itibaren yurt disi borçlanmasinda 1 günlük prim tutari 282 TL’ye çikacak. 5400 gün için 1 Ocak 2024 tarihinden sonra borçlanma yaptiginda 1 milyon 520 bin lira dolayinda ödeme yapilmasi gerekecek.