Tgrt Haber

Borsa İstanbul rekor kırdı, yatırımcı akını başladı!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Temmuz 2023 14:44 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 15:46
Borsa İstanbul rekor kırdı, yatırımcı akını başladı!

Borsa İstanbul Bıst 100 endeksi pozitif başladığı güne rekor seviyeden devam ediyor. Günün ilk yarısında 6.992,06 puana çıkan borsa, tüm zamanların rekorunu kırarak 7.000 psikolojik sınırını geçti. Uzmanlar Merkez Bankası’nın attığı adımların piyasalara olumlu yansıdığını ifade ederken yatırımcı sayısındaki artışa dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul​ günün ilk yarısında 7.000 bin puan bandını zorladı. Rekor seviyelerde seyreden BIST 100​ endeksi, Merkez Bankası​ Başkan Yardımcılarının değişmesi sonrasında güven tazeleyerek güçlü kalmaya devam etti. Osman Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan’ın Merkez Bankası başkan yardımcılığına atanmasıyla piyasalarda olumlu bir hava estirdi. 

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 6.992,06 puanla rekor kırdı. BIST 100 endeksi günün ikinci yarısında 7000 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

BANKACILIK VE HOLDİNG ENDEKSİ KAZANDI

Toplam işlem hacmi 73,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 4,88 ve holding endeksi yüzde 0,72 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 7,81 ile finansal kiralama, faktoring, tek gerileyen ise yüzde 0,72 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.

DİRENÇ SEVİYESİ 7.100 PUAN

Analistler, öğleden sonra yurt dışında Almanya'da enflasyon, ABD'de kişisel tüketim harcamaları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.000 ve 7.100 seviyelerinin direnç, 6.800 ve 6.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

BORSAYA YATIRIMCI AKINI

Öte yandan rekor seviyelerde işlem gören borsaya yatırımcı akıyor. Son bir ayda yatırımcı sayısında son bir ayda sıçrama yaşandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerinden elde edilen bilgilere göre 30 Haziran’dan itibaren pay piyasasına 600 bin civarında yatırımcı katıldı. 27 Temmuz itibariyle pay piyasasında işlem yapan yatırımcı sayısı son bir ayda yüzde 13,4 artış göstererek 4,48 milyondan 5,08 milyona yükseldi. Toplam piyasa değeri de yüzde 20,7 artışla 6,62 trilyon liradan 7,87 liraya ulaştı. İlk yarıda rekor kırdı.

PİYASALARA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, borsaya dair değerlendirmelerde bulunan GCM Yatırım Araştırma Müdürü- GCM Yatırım Araştırma Müdürü şunları kaydetti: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyon ile mücadele noktasında önce kademeli faiz artış stratejisi daha sonra da yıl sonu enflasyon beklentilerine yönelik sergilediği rasyonel revizyon, enflasyon ile mücadele noktasında niyet açısından piyasalara önemli mesajlar vermektedir. Seçim sonrasında yüzde 27'li oranlardan 30'lara yaklaşan yabancı yatırımcı oranı artışı da bu değişimin en canlı örneğidir.

Borsa İstanbul rekor kırdı, yatırımcı akını başladı!

YABANCI TARAFINDAKİ GİRİŞ DEVAM EDECEK

Merkez Bankası Başkanı değişimi sonrasında özellikle faiz kararlarında üyelere yönelik gelecek dönemde bir değişim olacak mı hususuna cevap ararken resmi gazetede 3 başkan yardımcısının değiştiği haberi yer almaktadır. Mevcut değişimde yer alan isimlerin piyasa dinamikleri açısından bilirinirliği ve enflasyon ile mücadele konusundaki mevcut mücadelenin güçlü yeni üyelerle pekişme beklentisi gelecek dönemde yabancı tarafındaki girişin de devam etmesini sağlayabilir.

YILIN GERİ KALANINDA DAHA İYİ BİR PERFORMAN SERGİLEYECEK

Özellikle son dönemde kur hareketi, enerji maliyeti, ücret artışları gibi önemli kalemlerde oluşan yukarı yönlü eğilim ile enflasyon beklentilerinin önemli oranda yükseldiği bir ortamda yılın başından itibaren daha az getiriye sahip borsamız yılın kalan bölümünde yine enflasyon teması ile daha iyi bir performans sergileyebilir. Bu süreçte hem maliye hem de para politikasındaki değişim ayrıca siyasi arenada ülkeler arası iletişimde çizilen pozitiflik gelecek dönemde yabancı girişlerinin devam etmesi beklentisini artırabilir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...