Tgrt Haber

Borsa rekor serisini sürdürüyor, gözler Erkan-Yellen görüşmesinde!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
17 Temmuz 2023 11:49 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 12:13
Borsa rekor serisini sürdürüyor, gözler Erkan-Yellen görüşmesinde!

Borsa İstanbul başladığı rekor serisine bu hafta da devam ediyor. BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1 yükselişle rekor seviye olan 6.501,80 puandan başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 20 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken; son 1 yılda ise yüzde 170 ile üçüncü sırada yer aldı.

Dolar ve altındaki sert artışlarla beraber borsada rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Kritik seviyelerine üzerine çıkan ve yeni rekorlar deneyen Borsa’da gelecek günlerde yeni artışlar bekleniyor. Açılışta BIST 100​ endeksi, önceki kapanışa göre 64,07 puan artışla ve yüzde 1 değer kazanarak 6.501,80 puana çıktı.

BANKACILIK ENDEKSİ​ DEĞER KAZANDI

Bankacılık endeksi yüzde 0,65 ve holding endeksi​ yüzde 1,07 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 3,01 ile sigortacılık oldu.
Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,09 artışla 6.437,74 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 6.446,01 puana taşıdı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINDA

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta yurt dışında yoğun veri gündemi, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.

Analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmayı sürdürdüğünü, devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirtti.

YELLEN GÖRÜŞMESİNDEN GELECEK HABER AKIŞI BEKLENİYOR

Hindistan'da düzenlenen G20 toplantılarına Türkiye'yi temsilen katılan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bugün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir görüşme gerçekleştireceğine yönelik haber akışı öne çıkarken, analistler, görüşmeden gelecek haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini bildirdi.

Borsa rekor serisini sürdürüyor, gözler Erkan-Yellen görüşmesinde!

Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması, ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.500 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.300 ve 6.200 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye yükselteceğini tahmin ediyor.

LİRA BAZLI ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Borsa İstanbul​'da lira bazlı rekor serisi devam ediyor. NATO zirvesindeki olumlu hava yabancı yatırımcıya yönelik beklentiler Borsa İstanbul hızlı yükselişleri tetikledi. Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 20 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken; son 1 yılda ise yüzde 170 ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ise yaklaşık 2,2 trilyon liralık artışla tarihte ilk kez 7 trilyon sınırını aşarak, 7 trilyon 50 milyar liraya çıktı. Borsa İstanbul'da ayrıca 21 şirketin piyasa değeri 100 milyarı, 4 şirketin piyasa değeri 200 milyarı, 31 şirketin piyasa değeri ise 50 milyarı geçti.

ANLIK BORSA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...