Tgrt Haber

Borsa rekor tazelemeye devam ediyor, yabancı yatırımcı akını sürüyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
06 Temmuz 2023 11:00 - Güncelleme : 06 Temmuz 2023 11:19
Borsa rekor tazelemeye devam ediyor, yabancı yatırımcı akını sürüyor

Bir önceki seansı gördüğü en yüksek seviyeden kapatan Borsa İstanbul, yeni güne yüzde 0,47 artışla rekor seviyelerden başladı. Küresel pay piyasalarında Fed tutanakları sonrası negatif seyir gözlenirken BIST 100 pozitif ayrıştı. Borsada yükseliş ivmesi devam ederken yabancı yatırımcı 2021'den bu yana haftalık bazda en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul​'da BIST 100 endeksi​, güne yüzde 0,47 artışla rekor seviye olan 6.135,31 puandan başladı. Bankacılık endeksi​ yüzde 0,49 ve holding endeksi​ yüzde 0,55 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 1,08 ile inşaat​ oldu.

KÜRESEL PİYASALARDAN POZİTİF AYRIŞTI

New York borsasındaki satış ağırlıklı seyir yeni günde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin hükümetinin daha fazla ekonomi destek paketi açıklamayabileceğine yönelik haber akışı da satış baskısını destekliyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,1 geriledi. Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,71 artışla 6.106,76 puandan tamamlarken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.121,60 puana taşıdı.

Borsa rekor tazelemeye devam ediyor, yabancı yatırımcı akını sürüyor

DÜN KISA SÜRELİ DEĞER KAYBETTİ

Borsa İstanbul dün torba yasada yer alan vergi düzenlemesinin duyurulması sonrasında rekor seviyelerden aşağı inerek 5.889 puana geriledi.  Kurumlar Vergisi'ndeki artış yüzde 25 olarak uygulanırken Finans hizmetleri şirketlerinde ise yüzde 30 oldu. Buna karşın Borsa bir önceki seansı rekor seviyeden kapattı.

BORSAYA YABANCI YATIRIMCI AKINI

Yurt dışında yerleşik kişiler, 23 Haziran haftasında net 398,8 milyon dolarlık hisse senedi, 14,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 5 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) aldı. Yabancılar böylece 12 Kasım 2021'den bu yana haftalık bazda en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi.

OLUMLU HAVA SÜRECEK

A1 Capital Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, "Yılın ikinci yarısında en belirleyici etmenler, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın maliye politikaları olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Rasyonaliteye geçme dönemi olarak baktıkları yılın ikinci yarısında yurt dışını da takip edeceklerini ifade eden Atılal, ancak yurt içinde atılacak adımların yabancı nezdinde kredibilitesinin ne olacağını görmeyi bekleyecekleri bir yarı olacağını belirtti.

Atılal, sene sonuna kadar yatırımcıların aklını kurcalayan birçok soru olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Para ve maliye politikaları ile yabancı hisse tarafına, tahvil tarafına, doğrudan yabancı yatırım tarafına ne ölçüde ilgi gösterecek ve normalleşme adımları devam edecek mi? Rezerv iyileştirme ne olacak? KKM süreci ne olacak? TCMB’nin faiz artırımları ne ölçüde devam edecek? TCMB’nin bankacılık sektörüne yönelik normalleşme adımları yeterli dereceye gelecek mi? Enflasyon görünümü ne olacak? TCMB’nin beklentisi nedir? gibi yurt içi piyasalara yönelik gelişmeler hem borsa hem kur hem de tahvil tarafını yönlendirecektir. Bizim beklentimiz tüm bu soru işaretlerinin cevaplarının ağırlıklı olarak TCMB enflasyon görünüm raporu ile birlikte ortadan kalkması yönündedir."

İzlenen politikanın kurlarda, bunun da enflasyon beklentilerinde artışa yol açacağı beklentisiyle borsanın güçlü kalmasını öngörmekte olduklarını aktaran Atılal, diğer taraftan borsanın rakiplerinin de çoğaldığını belirtti.

GÜNCEL BORSA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...