Tgrt Haber

Borsa rekorunu 8. haftaya taşıdı, uzmanlar düzeltmenin geleceği seviyeyi açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Ağustos 2023 10:19 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 10:36
Borsa rekorunu 8. haftaya taşıdı, uzmanlar düzeltmenin geleceği seviyeyi açıkladı

Borsa İstanbul 8 haftadır devam eden yükselişini sürdürüyor. Uzmanlar ise kesintisiz artışların ardından düzeltme gelebileceğini ifade ederek düzeltme hareketinin de 8000-8200 puan seviyelerinde yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100​ endeksi, güne yüzde 0,34 yükselişle 7.763,70 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 26,32 puan artışla ve yüzde 0,34 değer kazanarak 7.763,70 puana çıktı. Borsadaki soluksuz artışların ardından 8000-8200 puan seviyelerinden düzeltme gelmesi bekleniyor.

KAPANIŞ REKOR GELDİ

Bankacılık​ endeksi yüzde 0,36 ve holding​ endeksi yüzde 0,17 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 2,01 ile inşaat oldu. Dün alıcılı seyreden Borsa İstanbul​'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,30 değer kazancıyla günü 7.737,38 puandan tamamlarken kapanış rekor kırdı ve gördüğü en yüksek seviyeyi de 7.868,74 puana çıkardı. Küresel piyasalarda ekonomik aktiviteye yönelik endişeler güçlü kalmaya devam ederken, bugünkü yoğun makroekonomik veri takviminin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

ÇİN MERKEZ BANKASINDAN ŞAŞIRTAN FAİZ İNDİRİMİ

ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" beklentileriyle birlikte resesyon ihtimalinin de yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan analistler, buna karşın enflasyonun hala hedeflenen düzeyin oldukça üzerinde olması nedeniyle tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini kaydetti. Bugün Çin'de açıklanan veriler halihazırda deflasyonist bir sürecin içindeki ülke ekonomisine yönelik endişeleri artırırken, Çin Merkez Bankası veriler açıklanmadan önce 1 yılık borçlanma faizini 15 baz puan düşürerek yüzde 2,65'ten yüzde 2,50'ye indirdi.

Ülkede sanayi üretimi yıllık yüzde 3,7, perakende satışlar yüzde 2,5 artsa da beklentilerin oldukça altında kaldı. Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da Zew beklenti endeksleri ile ABD'de New York Fed imalat endeksi ve perakende satışların takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.900 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.700 ve 7.500 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.

ENDEKS​ SEÇİMLERDEN BUGÜNE YÜZDE 68 YÜKSELDİ

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu borsa hakkında yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı: “Borsa endeksi seçimlerden bugüne yüzde 68 yükseldi. Seçimlerin ardından Türkiye ekonomi yönetiminde oldukça ciddi değişiklikler yaşandı. Rasyonel dönüş olarak ifade edilen bu değişikliklerin borsada satın alındığını gördük. 

8200 SEVİYESİNDE DÜZELTME GELEBİLİR

Hisse senetlerindeki mevcut risk iştahının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada zaman zaman kâr satışları görmemiz mümkün. 8200 seviyesi endekste önemli bir teknik hedef konumunu aldı. Bu seviyelerde kâr satışları yaşanabilir” dedi. 

Borsa rekorunu 8. haftaya taşıdı, uzmanlar düzeltmenin geleceği seviyeyi açıkladı

21 Ağustos tarihinde bilançoların sona ermesiyle birlikte kâr satışları için uygun zemin oluşabileceğine dikkat çeken Turşucu şöyle devam etti: Kâr satışları gelmesi durumunda 7400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ancak endeksin yukarı trendini bozacak derinlikte kâr satışı beklemiyorum. Borsada ilerleyen süreçte yükseliş potansiyeli devam edecektir. 

GÖZLER OVP’DE

Bu nedenle olası kâr satışları yatırımcılar için yeni fırsatlar sunabilir. Eylül ayında ikna edici bir OVP’nin açıklanmasının ardından, yabancı ilgisinin daha fazla artabileceğini düşünüyorum. Borsada gelecek dönemde bankacılık, otomotiv, havacılık, perakende ve çimento sektörlerinin lokomotif olarak kalmasını, sigorta, petrokimya, yazılım ve enerji sektörlerinin de destek vermeye devam etmesini bekliyorum.              

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yusuf turan15 Ağustos 2023 12:41

Petkim anamızı ağlattı azeriye yazıklar olsun yoh .... Birsene evvelki.fiata gelmedi

Sonraki Haber Yükleniyor...