Tgrt Haber

Borsa seçimden sonra kaç puana çıkacak? Uzmanlar bekledikleri seviyeyi açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
02 May 2023 12:03 - Güncelleme : 02 May 2023 15:50
Borsa seçimden sonra kaç puana çıkacak? Uzmanlar bekledikleri seviyeyi açıkladı

Geçtiğimiz yıl büyük oranda yatırımcı çekerek rekor kıran borsada bu yıl gerileme gözleniyor. Bıst 100 Cuma günü haftayı yüzde 4,4’lük kayıpla kapatırken dolar kurlarındaki belirsizlik ve KKM borsaya olan ilginin azalmasını neden oldu. Peki, Borsa İstanbul’u seçim sonrası neler bekliyor?

Borsa İstanbul​ yaklaşan seçim​ belirsizlikleri ile yılın başından bu yana hareketli bir grafik çizdi. Kur Korumalı Mevduatlara olan ilgi artarken yüzde 40 artış yaşandı. Yılbaşından bu yana yüzde 16 değer kaybı yaşanırken uzmanlar seçim sonrası için BIST 100 endeksi​ için bekledikleri seviyeleri açıkladı.

KKM’DE YÜZDE 40 ARTIŞ

KKM​ hacmi geçen yıl sonundan bu yana yaklaşık yüzde 40 artışla 2 trilyon lira sınırına dayandı, TL mevduat hacmi de yüzde 28,8 artışla 6 trilyon lirayı geçti. Yatırımcının diğer bir tercihi ise yatırım fonları​ oldu. Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, Deniz Yatırım uzmanları, “Borsa İstanbul’da bir süredir işlem hacimlerinde azalış, yeni yatırımcı girişlerinin sadece halka arzlarla sınırlı kalması (ve devamında azalması), yabancı yatırımcıların isteksiz pozisyonda yer alması ve 2022’nin ana fiyatlama teması konumunda olan “alternatifsizlik” yaklaşımından ciddi anlamda uzaklaşıldığına tanıklık ediyoruz” denildi. 

KISMEN ŞAŞIRTICI

Mevduat faizlerindeki yükseliş, KKM’ye yönelim ve şirketlere ait finansallarda başta marjlar olmak üzere baskılanmanın daha yakından hissedilmesinin BIST’in arka planda kalmasına neden olduğu dile getirilen raporda şunlara dikkat çekildi: “Bu durum bizim açımızdan kısmen sürpriz, kısmen de sürpriz değil. Sürpriz olan kısım ise) yıl başlangıcı ile birlikte hisse senetlerinde gördüğümüz ciddi orandaki ivme kaybı ii) yerli yatırımcıdaki iştah azalışı ve takiben fonlardan gözlenen çıkış iii) şubat ayında yaşanan piyasa düşüşü ve son olarak da iv) seçim öncesi ciddi boyutlarda olmasını beklemesek de yine de sınırlı düzeyde yabancı yatırımcı cephesinde olabileceğini düşündüğümüz pozisyonlanma isteğinin gerçekleşmemesi olarak belirtilebilir.”

SEÇİM SÜREÇLERİ HEP ZORDUR

Deniz Yatırım’ın raporunda Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çok az bir süre kaldığı hatırlatılarak şöyle denildi: “Dünyanın her noktasında seçim süreçleri yönetmesi ve öngörmesi zor periyotlardır. Fiyatlamalar üzerinde yarattığı stres de çoğu zaman yatırımcıları mevcut pozisyonlarını gözden geçirme ve/veya kapatma noktasına sevk edebilir. Ancak, devamındaki aşama ilk etaptaki geçiş sürecinin ardından kademeli denge arayışı ve stresin düşüşü şeklinde olur. Zira seçim riski masadan kalkmıştır ve oyun bir şekilde devam etmek zorundadır.

7100 BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Bu nedenle fiyatlamalar üzerinde baskının her koşulda bugüne kıyasla daha azalmış olmasını bekleyebiliriz. Bekliyoruz da. Diğer yandan son dönem içerisinde daha yüksek sesle tartışma konusu olan faiz ve kur cephelerindeki düzeltme beklentilerinin yatırımcıları huzursuzlandırdığını da görüyoruz. Türk hisse senetlerine yönelik orta-uzun vadeli ana düşünce yapımızda henüz değişiklik yok: yıl başlangıcında paylaştığımız 12-ay vadeli BIST 100 endeksi beklentimizi 7100 puan seviyesinde koruyoruz. Muhafazakar değerleme düşüncemiz kapsamında yüzde 18 düzeyindeki risksiz faiz oranımızı da aynı şekilde sürdürüyoruz.”  

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...