Tgrt Haber

Borsada altına BES desteği: Uzmanlar öne çıkacak diyerek açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
20 May 2023 12:52 - Güncelleme : 20 May 2023 13:09
Borsada altına BES desteği: Uzmanlar öne çıkacak diyerek açıkladı

Birikimlerini korumak ve kar elde etmek isteyen yatırımcının yoğun talep gösterdiği Borsa İstanbul’da BIST100-BIST30 endekslerindeki artışlar dikkat çekti. 2022 yılında devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseldiği BES’te fon getirileri yüzde 226’ya ulaştı. Uzmanlar, altına olan ilginin fon sepetlerini ön plana çıkardığını açıkladı.

Kişilerin emekliliğe yönelik yatırımlarını yönlendirerek, emeklilik​ döneminde ek gelir sağlamalarına katkı sağlayan BES​ 2003 yılında fiilen uygulamaya konuldu. Asgari ücrete yapılan zamla beraber BES yatırımcılarına 30 bin TL’lik ek teşvik gelmiş oldu. BIST100- BIST30 endekslerindeki artışlar katılımcıların fon tercihlerini etkilerken altın​ fonlarına olan talep yükseldi.

BES’E REKOR KATILIM 

Bireysel Emeklilik Sistemi​ kişilere aktif çalışma dönemleri birikim yapma imkânı tanıyan ve devlet katkısı ile desteklenen özel emeklilik düzenlemesi olarak biliniyor. 2003 yılında faaliyete geçirilen uygulamaya 18 yaş altının ilgisi artarken katılımcı sayısı da yükseldi. Bugün itibariyle toplam katılımcı sayısı 8 milyon 120 bin kişiyi aşmış durumda. Toplam fon büyüklüğü ise 427,4 milyar TL olarak açıklandı. 

ASGARİ ÜCRET ARTIŞIYLA EK TEŞVİK YÜKSELDİ

Öte yandan yılbaşında asgari ücrete yapılan artışla BES yatırımcılarına 30 bin TL’lik ek teşvik geldi. Bireysel emeklilik sistemine devlet katkısı yüzde 30’a çıktı. BES sistemindeki iyileşme borsadaki fonlara da etki etti. 

ALTIN FONLARINA TALEP ARTTI

Fiziki altın alımlarına olan talep rekor seviyelere ulaşırken altın fonları da yoğun şekilde tercih edildi. Ekonomi Gazetesi’nden Berfin Çipa’nın haberine göre; Ahlatcı Yatırım​ Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, hisse fon getirilerinin yüzde 226’ya ulaştığını belirterek 2022 BES performansına ilişkin şunları kaydetti; “Sisteme dâhil olan 18 yaş katılımcılarının danışmanları daha aktif kullanması ve geçtiğimiz yılda BIST100- BIST30 endekslerindeki artışlar katılımcıların fon tercihlerini etkiledi. Hisse senedi fonu, altın fonu gibi fonlara talebin arttığını gördük. Hisse fon getirileri yüzde 226’ya ulaştı ve en çok para getiren fon grubu oldu. Hisse senedi yatırımları yüzde 20’yi aşarak rekor seviyeyi gördü.

ALTIN FONLARINDA EN YÜKSEK GETİRİ YILLIK YÜZDE 46 

Hisse senedi fonu altın ve gümüşün toplam pay içindeki oranı yüzde 35 olarak gözlendi. Mevduat getirisi üzerinde ancak kur ve altın getirisi ortalamasının altında olduğunu söyleyebiliriz. Altın fonlarında en yüksek getiri yıllık yüzde 46, özel sektör tahvilleri yıllık getiri yüzde 24 civarında, kamu yabancı para döviz cinsinden borçlanma araçları fonunda ise getiri yüzde 46 oranında gerçekleşti. 2023 yılında değerli metallere olan ilginin artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle altına olan ilgi fon sepetlerini de ön plana çıkacaktır”

 

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...