Tgrt Haber

Borsada ralli rüzgarı! Uzman isim rekor seviyeyi açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Şubat 2024 13:13 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 13:17

Borsa rekor üzerine rekor kırmaya devam ederken Doç.Dr. Filiz Eryılmaz yatırımcının yönünü belirleyecek önemli açıklamalar yaptı.

Borsa İstanbulBıst 100 endeksi​, haftanın ilk işlem gününe 9 bin 134 seviyesinde başladı. Dış politikadaki gelişmelerle yukarı yönlü harekete başlayan borsada seçim​ sonrası için de yeni rekorlar bekleniyor. Doç.Dr. Filiz Eryılmaz​, Borsa İstanbul’da yaşanan gelişmeleri TGRT Haber ekranlarında anlattı. 

Filiz Eryılmaz​ borsadaki seçim​ öncesi ve sonrası için yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

BORSADA SAVAŞ​ BASKISI YAŞANDI

Borsa uzunca bir süredir baskı altındaydı. Ekim ayından bu yana çıkan savaşla birlikte. Savaş​ sonrasında da mevduat faizleri çok yükseldi. Altında göreli yükseliş görünce borsada savaşla birlikte gelen düşüşte yatırımcı bu tarafa doğru kaydı ve bir baskı gördük yaklaşık 22 buçuk ay sürede.

BORSA ALTIN GÜNLERİNE GELDİ

Son 4-5 haftalık sürece baktığımızda borsa evet o döneme göre altın günlerine geldi diyebiliriz. Dolayısıyla borsada bir ralli yükselişi görüyoruz. Hatta sabah Gazze tarafından gelen jeopolitik risk haberlerine rağmen borsanın buna çok aldırış etmediğini görüyoruz.

Borsada ralli rüzgarı! Uzman isim rekor seviyeyi açıkladı - 1. Resim

YÜKSELİŞİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Yüzde 1'lik yükselişte o kritik direnci 9.100’ün üstünde. Evet, şimdi bu noktada bu yükselişin devamlı bekleriz. Bir 2-3 hafta daha tam seçim​ öncesi döneme kadar borsada biz yükselişi göreceğiz. 9. 610 seviyeleri muhtemel olabilir diye düşünüyorum. 

Şunu da belirtelim yani endeks yükseliyor ama herkese endeks gibi yükselmiyor. Aksine endeks yükselirken çok fazla düşüş gösteren güçlü miktarda düşüş gösteren hisseler de var.

Borsada ralli rüzgarı! Uzman isim rekor seviyeyi açıkladı - 2. Resim

BORSADAN ÇIKAN YATIRIMCI DA VAR

Dedik ki, 2.023 ve 2.024 sektör ve hisse bazlı hareketlerin ön planda olacağı bir süreç olacak. Yani öyle bir gün olacak ki endeksin çok üstünde getiri sağlayan bir hisse olacağı gibi aynı gün endeksin çok altında getiri sağlayan hisse de olacak. 

O nedenle memnun olan yatırımcı olduğu gibi şu anki seviyeden memnun olmayan da çok sayıda yatırımcı olduğunu da belirtmek isterim. Hatta bakın bir haber düştü. Haber şu, borsada bir yatırımcı çıkışı var, neye rağmen son 6 haftalık sürede yükseliş olmasına rağmen.

Borsada ralli rüzgarı! Uzman isim rekor seviyeyi açıkladı - 3. Resim

BANKA HİSSELERİ GÜÇLENEBİLİR

Yükselmeyen hisse sahipleri mevduata doğru altına doğru kayıyor ama genel bir yorum yapacak olursam oldukça olumluyuz. Bu hafta 9.309 bölgelerini görmemiz çok muhtemel. Bugün özellikle banka hisseleri biraz daha güçlü yükselebilir. 

Çünkü Goldman Sachs, yabancı Amerikan kurumu 4 Türk bankası için olumlu rapor yazdı. Dolayısıyla bu süreç biraz daha devam eder ama tam seçime 1- 2 hafta kala yataya bağlayan, patinaj yapan veya biraz düşüş gördüğümüz bir süreç olabilir. 

Borsada ralli rüzgarı! Uzman isim rekor seviyeyi açıkladı - 4. Resim

SEÇİMDEN SONRA YATAY SEYİR

Seçimden sonra biraz daha yatay süreç bekleriz. Güçlü bir yükseliş beklemeyiz, çünkü seçimden sonra piyasadaki likidite çekilecek sıkılaşma adımları gelecek. 
Bu borsayı da olumsuz etkileyecek. Yaz aylığına kadar seçimden sonra bu son yükselişimiz olacak.

Yani yaz aylarına kadar sonrasında daha yatay da giden dönem dönem volatilite olduğu bir endeks bekleriz. 

YILIN İKİNCİ YARISINDA GÜÇLÜ YABANCI GİRİŞİ BEKLENİYOR

Hele ki yılın ikinci yarısı daha da olumlu süreç bekliyoruz. Yine yılın ikinci yarısı güçlü yabancı girişte gelirse ki beklentimiz bu yönde. Sene sonunda 11.512 civarını görürüz diye düşünüyoruz.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...