Tgrt Haber

Borsada son durum: Alınan tedbirler sonrası işlemler yeniden başladı, işte tüm önlemler

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
15 Şubat 2023 09:30 - Güncelleme : 15 Şubat 2023 10:04

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından açık kaldığı iki günde büyük değer kaybeden borsa geçtiğimiz çarşamba günü kapatıldı. Borsa İstanbul, Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) tarafından alınan bir dizi kararın ardından bugün işlemlere yeniden başladı. Borsa İstanbul 5 işlem günü kapalı kalmasının ardından açıldı. BIST 100 endeksi açılışta yüzde 5,86 değer kazandı. Yatırımcılar pazartesi ve salı günü yapılan işlemlerinde iptal edilmesini isterken uzmanlar borsanın açılmaması gerektiğini düşünüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu​ (SPK) da depremin etkilerini telafi etmek amacıyla bir dizi tedbir açıkladı. Buna göre hisse geri alımlarında stopaj​ sıfırlanırken Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı fonlarının hisse senedine yapacağı yatırımlarda "asgari yüzde 10'u" olan oran "asgari yüzde 30'u" olacak şekilde revize edildi. Bunlarla beraber manipülasyona karşı Varlık Fonu’nun devreye girmesi kararı alınırken altın ithalatı geçici olarak durduruldu. Borsa İstanbul 5 işlem günü kapalı kalmasının ardından açıldı. BIST 100 endeksi açılışta yüzde 5,86 değer kazandı.

STOPAJ SIFIRLANDI

Cumhurbaşkanlığının Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararına göre, hisse geri alımında stopaj sıfırlandı. Tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden yüzde 0 oranında tevkifat yapılacak.

BORSADA VARLIK FONU AĞIRLIĞI ARTIRILDI

Borsada manipulatif hareketlerin önlenmesi için Varlık Fonu devreye girecek. Varlık Fonu bünyesindeki fiyat istikrarı fonuna kamu bankaları ve şirketler sermaye koyacak. Bu kaynakla manipulatif hareketler olduğunda borsada hisse alımı gerçekleştirilecek. Bu önlemin alınması ile beraber Ocak ayında rekor seviyelerde bulunan altın ithalatı da geçici olarak durduruldu. 

BORSAYA BES DESTEĞİ

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı fonlarının hisse senedine yapacağı yatırımlarda "asgari yüzde 10'u" olan oran "asgari yüzde 30'u" olacak şekilde revize edildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (SEDDK) tarafından yapılan açıklamada "Gerek sektör gerekse de katılımcılarımızdan kurumumuza ulaşan talepler dikkate alınarak, devlet katkısı fon portföyünde asgari yüzde 70 olarak belirlenmiş olan kamu borçlanma araçları oranının azaltılması ve hisse senedi​ oranının artırılmasının fon performansını olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir. Katkı fonlarının portföy sınırlandırmasında değişikliğe gidilerek kamu borçlanma araçlarının asgari oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye indirilmiş, hisse senedi oranları ise yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarılmıştır. Hisse senedi yatırımları ise ikiye ayrılarak belirli endeksleri takip eden borsa yatırım fonlarına, fon portföyünün asgari yüzde 10’u oranında yatırım yapılması temin edilmiştir" denildi.

BİR İKİ HAFTA PAS GEÇİLEBİLİR

TGRT Haber ekranlarında konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican  “Tabii ki kayıplarımız çok ama bir noktada bence bu hafta pas geçilebilir. Bir iki hafta daha gecikmeli olsa sanıyorum daha iyi olur. Borsamızı aslında hiç açmamış olmamız gerekiyordu. Borsamızı kapatmamız gerekirken biz üniversitelerimizi kapatmış gibi bir noktadayız.” sözlerini kullandı. 

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...