Tgrt Haber

Borsada tüm zamanların rekoru: Yabancı yatırımcı ve dolar kuruyla yön bulacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
13 Haziran 2023 09:07 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 09:21
Borsada tüm zamanların rekoru: Yabancı yatırımcı ve dolar kuruyla yön bulacak

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve kabinenin belli olması en çok borsaya yaradı. Son iki yılda altın ve doları geride bırakan Borsa İstanbul, 5 bin 730 puan ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Analistlere göre borsa için olumlu beklentiler devam ediyor. Piyasaların gözü ise 22 Haziran’da Merkez Bankası’nın açıklayacağı kararda.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla değer kazanan borsa dün tüm zamanların rekorunu kırdı. Ancak ilerleyen saatlerde yüzde 0,67 düşüşle zirveden geriledi. Yabancı yatırımcı​ hisse satışlarına devam ederken uluslararası kurumlar Türkiye’nin faiz kararları​ için tahminlerini güncelledi.

YABANCIDAN 573,9 MİLYON DOLARLIK SATIŞ

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Borsa İstanbul​, yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemleri açıkladı. Buna göre, yabancılar mayıs ayında 23 milyar 701 milyon dolar alım yaparken, 24 milyar 275 milyon dolar satım gerçekleştirdi.

REKOR YILSONU TAHMİNİ

Böylece yabancıların net satım işlemleri 573 milyon 856 bin dolar oldu. Yabancıların toplam işlem hacmi 36 milyar 263 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık süreçte yabancı yatırımcıların toplam net hisse senedi satışı 4,1 milyar dolar yılbaşından itibaren ise net satış tutarı: 1,7 milyar dolar oldu.

Borsa İstanbul’un dolar bazında gidecek çok yolu olduğunu söyleyen Yatırım Finansman Yönetmen Yardımcısı Onur Kamil Alkan, “Yılbaşında görülen tarihi zirve 5 bin 704 seviyesi 305 dolara tekabül ediyordu. Yeniden bu seviyelerin test edilmesi için mevcut kurla borsanın 7 bin 200 seviyesine yükselmesi gerekiyor.

Ancak BIST 100’ün dolar bazlı bu seviyelere ulaşabilmesi için, yabancı yatırımcının yeniden Borsa İstanbul’da pozisyon alması gerektiği göz ardı edilmemeli. Bu da, rasyonel ekonomi politikaları, makul kur seviyesi ve faiz oranı yönetimiyle mümkün olabilir. Bu koşulların büyük ölçüde gerçekleşmesi halinde, yılsonu BIST100 endeksi 8 bin-8 bin 500 bandını hedefleyebilir” diye konuştu.

Borsada tüm zamanların rekoru: Yabancı yatırımcı ve dolar kuruyla yön bulacak

JPMORGAN VE  GOLDMAN SACHS FAİZ BEKLENTİLERİNİ GÜNCELLEDİ

JPMorgan Merkez Bankası'nın bu ayki para politikası toplantısında faizleri yüzde 8.5'ten yüzde 25'e çıkarmasını beklediğini açıkladı. JPMorgan'ın müşterilere yönelik notunda, "Türkiye'de politika faizinin yılsonunda %30 olacağına dair tahminimizi teyit ediyoruz ancak riskler yukarı yönlü" denilen notta, "Türkiye'nin sıkılaşan kredi koşullarından dolayı bu yılın ikinci yarısında resesyona girmesini bekliyoruz" ifadesi yer aldı.

Goldman Sachs ise müşterilerine gönderdiği notta, bize göre bu durum, ortodoks bir karar vericinin faiz oranlarını mevcut mevduat faiz seviyesi olan yüzde 40'a çıkaracağını gösteriyor. Dolar/TL ve enflasyon beklentileri istikrara kavuştuğunda faizlerin hızla düşürülebileceğini, muhtemelen yılsonuna kadar yüzde 25'e indirilebileceğini belirtti. Goldman Sachs ayrıca Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 2.9'dan yüzde 2.3'e düşürdü.

BORSA İSTANBUL FİYATLANMALARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Dünya Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...