Tgrt Haber

Borsadaki düşüşün nedenini uzmanı açıkladı! Alım fırsatı olarak görenlere seslendi

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
05 Ağustos 2024 11:59 - Güncelleme : 05 Ağustos 2024 12:00
Borsadaki düşüşün nedenini uzmanı açıkladı! Alım fırsatı olarak görenlere seslendi

Dünya borsalarında yaşanan kayıpların Türkiye’yi etkiledi. Borsa İstanbul 5 Ağustos Pazartesi günü resmen dibe vurdu. BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 7'nin üzerinde düşüşle başladı. Sert düşüşün etkisiyle endekse bağlı devre kesici tetiklendi. Borsa iki kez devre kesti. Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, borsadaki düşüsün nedenlerini açıkladı. Düşüşü alım fırsatı olarak gören küçük yatırımcıya seslendi.

BIST 100​ endeksi, haftaya yüzde 7'nin üzerinde düşüşle 9.733 puandan başladı. 2. kez devre kesici sistemi uygulandı. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, borsadaki düşüşü yorumladı. Borsada düşen endeks ile hisse alınır mı, sorusuna cevap verdi.

BORSA​ İKİ KEZ DEVRE KESTİ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi,  haftaya yüzde 7'nin üzerinde düşüşle 9.733 puandan başladı.

Öte yandan açılışta BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 5'i aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi.

İlerleyen dakikalarda işlemlerin yeniden başlamasının ardından BIST 100'deki gerileme yüzde 7.07'yi buldu. İkinci kez devre kesici uygulandı. 

Türkiye​ gri listeden çıktı, Moody’s kredi notunu iki kademe artırdı ama borsada yön aşağıya döndü. 

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, borsadaki düşüsün nedenlerini açıkladı. Düşüşü alım fırsatı olarak gören küçük yatırımcıya seslendi.

Borsadaki düşüşün nedenini uzmanı açıkladı! Alım fırsatı olarak görenlere seslendi - 1. Resim

Bakırtaş şöyle konuştu;

"Borsadaki düşüşün ilk sebebi; hep beklenen yabancıların daha çok borsaya değil, kısa vadeli tahvil bonoya yönelmesi ve borsada mayıs ayında yüzde 40 varan yabancı payının 2 Ağustos’ta yüzde 38,45 düzeyine gerilemesi.

İkincisi gelen makro ekonomik göstergeler;

2. Çeyrekte negatif büyümenin gerçekleşeceği yönünde oluşan tablo ve bu tabloda temmuz ayında TUİK’in enflasyon verisinin bile öngörülen aylık enflasyonun neredeyse 2 katı olarak açıklanması.

Dolayısıyla stagflasyon olgusunun ekonomiye 3. Çeyrekte hakim olacağı paniği satışları tetikledi.

BORSA DÜŞÜŞÜ ALIM FIRSATI MI?

Borsa’da bu tür panik anlarında küçük yatırımcının hisselerini “sürüye takılarak” satmaya yönelmek yerine mevcut durumunu koruması gerekir.

Böylesi durumlar alım için iyi bir ortam mı sorusuna ise cevabım borsaya yatırım yapan küçük yatırımcı için kesinlikle 'hayır' olacak.

Çünkü böylesi durumlar büyük yatırımcıların kar realizasyonu iken, küçük yatırımcının kaybı olma olasılığı yüksektir.

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...