Brent petrol diken üstünde: 3 aylık yükseliş serisi yakalandı
Geçtiğimiz hafta boyunca petrol piyasasında artışlar sınırlı kaldı. Türkiye’de akaryakıt fiyatları üzerinde direkt etkili olan Brent petrol 115 dolar seviyesine kadar çıktı ancak buradan tepki alarak aşağı çekilmek zorunda kaldı. Brent petrolde artış olduğunda bu, benzin ve motorin fiyatlarına yansıyor. Bu hafta fiyatları hem zam hem indirim aldı. Son olarak günü yine yükselişle kapatan Brent petrolde, Şubat ayından beri yön yukarı
Brent petrol hafta başında 115 dolar seviyesine kadar tırmandı. Dolar TL kuru ile eş zamanlı gelen bu artış tansiyonu da yükseltmişti. Henüz haftasonu uygulamaya konan 1 TL 70 kuruşluk zam yeniyken gelen bu gelişme fiyatların daha da artmasına sebep oldu.
Türkiye’de işlenmiş petrol fiyatlarının Akdeniz piyasasındaki ortalaması ve dolar TL kurundaki oynaklıklar sonucu rafinerilerin hesaplaması tarafından belirlenen akaryakıt fiyatları, Brent petrolü baz alıyor. Bu nedenle benzin 1 TL 4 kuruşluk ikinci bir zam daha gördü.
Ancak Brent petrol zirvede tutunamadı. Hafta içinde bu kez 108,5 dolara kadar düşen dalgalı piyasa bu kez indirimi getirdi ve son olarak bugün benzinde 1 TL 2 kuruşluk bir indirim uygulandı. Böylece 24 TL sınırına dayanan benzin, yeniden 23 TL altına indi.
Brent petrol 3 ayı bulan bir yükseliş serisinin içinde. 112 dolar civarında seyreden dünü de son olarak yükselişe geçerek kapattı.
BRENT PETROL FİYATINI NE ETKİLEDİ?
Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı konumundaki Çin’den, hafta boyunca kritik gelişmeler geldi. Ülke son olarak sanayi kenti Şanghay’ı açınca bu, ürün işlemesine olumlu yansıma olarak görüldü.
Çin'de, Şanghay, şehir karantinaya alınan bölgelerin dışındaki ilk yeni COVID-19 vakalarını beş gün içinde duyurmasına rağmen, 1 Haziran'da şehir çapında uzun süreli bir kilitlenmenin planlanan bitişinde herhangi bir değişiklik sinyali vermedi. Enerji piyasası, Şanghay'daki bazı koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının enerji talebini artırmasını bekliyor.
AB PETROL AMBARGOSUNDA KARARSIZ
AB, Macaristan gibi Rus petrolüne en çok bağımlı üye ülkelerin itirazları nedeniyle Rus ham petrol ithalatına önerilen yasak konusunda bir anlaşmaya varmakta zorlanıyor. Son olarak daha ileri tarihlere itilen ambargoda Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya kararlı oldu. G7 ülkeleri de Rus petrolüne ambargoyu kararlaştırdı.
Danışmanlık şirketi BCA raporunda, "Almanya'nın Rusya'dan petrol ithalatını çok kısa bir sürede yarıdan fazla azaltma başarısının ardından, AB ambargosunun er ya da geç ilan edilme olasılığı arttı" ifadeleri yer aldı.
ABD’DE AKARYAKIT REKOR SEVİYEDE
Benzinin galon (3,785 litreye eşit) başına 4,59 dolar ile rekor seviyeye ulaştığı ABD’de ise arzın artırılması sözü verildi.
Biden yönetiminin ABD petrol şirketine Venezuela üzerindeki kısıtlamayı kaldırması anlamına gelecek etme yetkisi vermesi de ülkenin elini rahatlattı.
TÜRKİYE’DE FİYATLAR DİKEN ÜSTÜNDE
Benzin ve motorin fiyatlarını doğrudan etkileyen Brent petroldeki ve dolar TL kurundaki nu hareketler Türkiye’de değişkenliğe sebep oldu.
Benzin bir haftada 2 TL 75 kuruşa yakın zam alırken 1 TL 2 kuruş indirim gördü. Ancak bir metriğe bakıldığında Brent petrol sınırlı da kalsa Şubat ortasından bu yana en uzun serinin yaşandığı bir yükseliş grafiğini sürdürüyor. Bu nedenle indirim haberi gündemdeki yerini tekrar zam haberine bırakabilir.
GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
İSTANBUL
Benzin: 22,85 TL
Motorin (Mazot): 22,09 TL
LPG: 11,04 TL
ANKARA
Benzin: 22,94 TL
Motorin (Mazot): 22,17 TL
LPG: 11,23 TL
İZMİR
Benzin: 22,96 TL
Motorin (Mazot): 22,14 TL
LPG: 11,04 TL