Tgrt Haber

Brent Petrol fiyatı artacak mı? Risk şoku 115-120 dolar bandının önünü açtı, motorin 25 TL...

17 Nisan 2022 12:00 - Güncelleme : 17 Nisan 2022 16:31
Brent Petrol fiyatı artacak mı? Risk şoku 115-120 dolar bandının önünü açtı, motorin 25 TL...

"Brent petrol artacak mı? Motorin ve benzine zam var mı?" Bu iki soru artık vatandaşların takip ettiği ekonomi başlıklarından oldu. Gözler Brent petrol fiyatının 110 doları geçmesiyle akaryakıt fiyatlarında... Rusya-Ukrayna cephesinden gelen olumsuz haberler, Brent petrol fiyatında 115-120 dolar seviyesinin önünü açarken motorinde ise 25 TL ihtimali daha da güçlendi. İşte petrol fiyatlarının nasıl seyredeceğine ilişkin analiz ve güncel fiyatlar...

Rusya-Ukrayna savaşıyla Brent Petrol fiyatı da dolar ve altın gibi hayatımıza girdi. Rusya’nın Donbass’ta son darbe hazırlığı, barış görüşmelerinden sonuç çıkmaması, Brent petrol fiyatını yeniden kritik seviye olan 110 doların üzerine taşıdı. Akaryakıta zam var mı sorusu ise yeniden gündemde. 

BRENT PETROLDA 120 DOLAR ENDİŞESİ

İki hafta önce 98 dolara kadar gerileyen Brent petrol 17 Nisan güncel fiyatı 111 doların üzerinde seyrediyor. Artık kritik soru, Brent petrol 115-120 dolar seviyesini görür mü? Bu sorunün cevabı ekonomi çevrelerini olduğu kadar vatandaşı da yakından etkiliyor. Çünkü “Motorin ve benzine zam geçecek mi?” ile aynı anlamı taşıyor. Brent petrolde bir cent’lik artışın hemen motorin ve benzine yansıdığı piyasa koşullarında uluslararası ‘varil fiyatı’ da takip edilen ekonomi başlıklarından oldu. 

Brent petrol fiyatını kısa ve orta vadede tahmin etmek için jeopolitik riskler yakından takip ediliyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde İstanbul görüşmeleri tansiyonu düşürmüş, ABD’nin yedek rezerv adımı OPEC ülkelerinin üretimi arttırma kararı Brent petrol fiyatını 98 dolara kadar geri çekmişti. Şimdi ise süreç tersinden işliyor ve petrol fiyatlarının üzerindeki baskı daha artmış durumda. 

RUSYA'NIN HAMLELERİ FİYATI ATEŞLEDİ

Rusya’nın kısmı ateşkes kararının ardından Donbass’a yoğunlaşması ve ‘öldürücü darbe’ için hazırlık yapması, cepheye yeni askeri birlikler sevk etmesi yeniden gerilimi tırmandırdı. Buna karşılık hem AB hem de ABD’den yükselen yeni yaptırım sinyalleri cephede yükselen tansiyonun Brent petrol fiyatlarına daha fazla yansımasına neden oldu. Bu süreçte önce 105 doları geçen petrol fiyatı daha sonra kritik eşik 110 doların üzerine çıktı. 

Rusya’nın tutumu savaşın daha da uzayacağı ihtimalini güçlendiriyor. Moskova yönetiminin saldırı ve bombardımanları ilk günler gibi yoğun olmasa da savaşın aylarca süreceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Moskova’dan gelen sinyaller de bunun göstergesi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelere devam etmemek için bir neden görmediğini söylese de “Rusya Ukrayna'daki askeri operasyonunu barış görüşmeleri için durdurmayacak” dedi. 

SAVAŞ UZARSA REKOR GELEBİLİR

Bu riskler, Brent petrol fiyatının 120 dolara çıkıp çıkmayacağı sorusunu da beraberinde getiriyor. Analistler, aylarca sürecek bir savaşın, Rusya, ABD ve AB arasında karşılıklı ekonomik ambargoların tüm piyasaları olduğu gibi Brent petrolü de ateşleyeceği ve rekorların gelebileceği görüşünde. 

Jeopolitik gerilimin karşı cephesinde yer alan ABD ve AB’nin Rus petrolü için alacağı ambargo kararlarının ise krizi derinleştirmesi bekleniyor. Kömür ambargosunu uygulamaya başlayan AB, petrolü de listeye aldı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının 11 Nisan'da Lüksemburg'daki toplantısı sonrası, Rusya'ya yönelik petrol ve gaza yaptırımlar dahil olmak üzere her şeyin masada olduğunu ancak bir karar alınmadığını açıklamıştı. 

AB RUS PETROLÜNE BAĞIMLI

AB, 2021'de petrole doğal gazdan 4 kat fazla Rusya’ya ödeme yaptı. Almanya'nın Rus petrolüne bağımlılığı yüzde 37,2, İtalya'nın yüzde 18,7, Hollanda'nın yüzde 97,5 ve İspanya'nın ise yüzde 9,3 seviyesinde bulunuyor. Fransa petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'ya yüzde 16,7, Polonya yüzde 77,7, Belçika yüzde 67,3 ve Macaristan yüzde 59,2 oranında bağımlı.

Londra merkezli petrol veri şirketi OilX Kıdemli Analisti Neil Crosby göre, Rus petrolüne ambargo ihtimalini değerlendiren AB, ithalatı 2023 sonuna kadar aşamalı olarak sonlandırabilir ve birlik için en büyük zorluk Druzhba boru hattından alınan günlük 800 bin varil petrole alternatif bulunması. AB günlük yaklaşık 11 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri ithal ediyor.

Yaklaşık 5 bin 500 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük ham petrol hatlarından biri olan Druzhba boru hattı, Ukrayna ve Belarus üzerinden geçerek Polonya ve Almanya'ya ulaşırken, hattın güney kısmı Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'a uzanıyor.

AKARYAKIT FİYATLARINI ATEŞLEYECEK YENİ RİSK

Brent petrol fiyatında gözlerin çevrileceği diğer bir nokta ise Finlandiya ve İsveç sınırı olacak. Rusya bu iki ülkeyi NATO’ya üye olmaları durumunda işgal edebileceği sinyalini verdi ve sınıra asker sevk etmeye başladı. 

Finlandiya büyük ihtimalle NATO'ya başvuru yapılacağını açıklarken,  Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, İsveç ve Finlandiya'yı açık açık tehdit etti. Medvedev, Rusya'nın savunmasını güçlendirmek zorunda kalacağı ve 'nükleerden arındırılmış' bir Baltık'ın mümkün olmayacağı konusunda uyararak "Artık Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden söz edilemez, denge yeniden sağlanmalı" dedi.

ÇİN TAYVAN'A SALDIRIRSA...

Petrol fiyatlarını etkileyecek yeni risk Ukrayna’ya başlatılan saldırının ardından Çin’in de Tayvan’a çıkarma yapacağı iddiası. Ukrayna’nın işgalinin uzun sürmesinin planları değiştirdiği, 21 kentte karantina uygulayan ve muhalefetin merkezi Şanghay’ı susturan Çin liderinin, Ekim ayındaki kongre öncesi Tayvan’a saldırmayı planladığı öne sürüldü. 

Brent petrol fiyatının önce 115 ardından 120 dolar seviyesini görebileceğini belirten analistler, orta ve uzun vadede ise çok konuşulan 150 dolar seviyesinin mümkün olabileceği görüşünü paylaşıyor. Brent petrolün 115 dolara çıkması, Türkiye’de motorin fiyatının 25 TL seviyesine yükselmesi anlamına geliyor. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Türkiyede motorin son zammın ardından litre fiyatı İstanbul'da 20,23 liradan 22,03 liraya çıktı. Ankara'da ve İzmir'de 20,31 liradan 22,12 liraya yükseldi.

Bezin'in litresi ise İstanbul'da 19, Ankara'da 19.10, İzmirde ise 19.12 TL'den satılıyor. 

Brent petrolün varil fiyatı ise 113 dolar seyiseinde işlem görüyor. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...