Tgrt Haber

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu, düştü mü? 12 Mart 2022 Brent petrol fiyatlarında son durum ne?

12 Mart 2022 15:40 - Güncelleme : 12 Mart 2022 15:47
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini yükseltme sözü vermesiyle petrol fiyatları yüzde 15 düşüşünün ardından bugün dalgalı bir seyirde devam ediyor.

Rusya Ukrayna savaşı sonrasında piyasalar altüst olurken ABD ve AB ülkelerinin yaptırımı arz endişelerine yol açtı. Petrolün ham maddesi olarak bilinen ve dünya piyasasına yön veren Brent petrol fiyatlarında yaşanan hareketlilik sonrasında son durumun ne olduğu merak ediliyor. Brent petrol fiyatı düştü mü? Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? İşte Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum…

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini yükseltme sözü vermesiyle petrol fiyatları yüzde 15 düşüşünün ardından bugün dalgalı bir seyirde devam ediyor.

Brent petrol fiyatları, Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle ve ABD ve AB ülkelerinin ağır yaptırım uygulamalarıyla 130 doların üzerine çıkmıştı. Rusya’ya karşı yaptırımlar arz endişelerine yol açarken Brent petrol fiyatları yükselişe geçmişti ancak son iki gündür hızlı bir düşüş görüldü. Brent petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüş sonrasında son durumun ne olduğu gündeme geldi. Peki 12 Mart Brent petrol fiyatları ne kadar oldu? Brent petrol fiyatları düştü mü, ne kadar düştü? İşte Uluslararası piyasaya yön veren Brent petrol fiyatlarında yaşanan son gelişmeler

BRETN FİYATLARINDA SON DURUM: 12 MART 2022

Küresel bir krize neden olan Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken piyasaları da altüst etti. Savaşta Rusya geri adım atmazken ABD ve AB ülkeleri tarafından ağır yaptırımlara maruz kaldı. Rusya, Brent petrol üretiminde dünyanın üçüncü büyük üretici konumundayken yaşanan bu gelişmelerde dünya piyasasına yön veriyor.

Rusya’yı hedef alan direkt yaptırımlar küresel piyasaları etkilerken petrol ve brent petrol fiyatlarında tırmanış görülmesine neden olmuştu. Bu yaptırımların üzerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini yükseltme sözü vermesiyle petrol fiyatları önceki gün yüzde 15 düşüşünün ardından bugün ise dalgalı bir seyirde devam etmesine neden oldu.

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu, düştü mü? 12 Mart 2022 Brent petrol fiyatlarında son durum ne?

Dünya genelinde ekonomik krizlere neden olan savaşın etkisi piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. 8 Mart'ta 127,98 dolara kadar yükselen brent petrolün varil fiyatı 2 günde büyük düşüş yaşadı. Güne 112,23 dolar seviyesinde başlayan brent petrol Antalya'daki zirvenin ardından 116,26'ya yükseldi. 2 gündür devam eden düşüş sonrası benzin ve motorinde indirim beklentisi oluştu.

Savaş ile birlikte arzın arttırılacağı yönündeki beklenti ile birlikte petrol fiyatı Çarşamba günü yüzde 10’u aşan düşüş kaydetti. Yeni işlem gününe dalgalı bir seyir izleyen brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin hafiflemesiyle uluslararası piyasalarda 113 dolar oldu. Antalya'daki zirvenin ardından Brent petrol fiyatı 116,19'ya yükseldi.

BRENT PETROL FİYATLARI NE KADAR OLDU, DÜŞTÜ MÜ?

Geçtiğimiz günlerde 130 dolar seviyesini aştıktan sonra dün 107 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Piyalasarın kapalı olduğunu 12 Mart Cumartesi günü, Brent petrol fiyatı 110 dolar bandında yatay seyrini sürdürüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 110,12 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, Dün 118,36 dolara kadar yükselirken günü 109,33 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,72 artışla 110,12 dolara yükseldi. Brent petrol fiyatlarıyla eş zamanlı olarak Batı Teksas türü ham petrolün varili 106,89 dolardan alıcı buldu.

ABD’NİN PETROL STOKLARI AZALDI MI?

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon 900 bin varil (yüzde 0,5) azalarak yaklaşık 411 milyon 600 bin varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 833 bin varil azalacağı yönündeydi.

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu, düştü mü? 12 Mart 2022 Brent petrol fiyatlarında son durum ne?

PETROL ÜRETİMİ ARTTI MI?

ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 552 bin varil artarak 6 milyon 319 bin varil, ihracatı ise günlük ortalama 1 milyon 374 bin varil azalarak 2 milyon 422 bin varil oldu. Ülkenin günlük ham petrol üretimi ise 26 Şubat-4 Mart haftasında bin varil artarak yaklaşık 12 milyon 41 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

BRENT PETROL FİYATINDAKİ HAREKETLİLİĞİN NEDENİ NE?

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Rusya’nın tüm yaptırımlara rağmen geri adım atmamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve kömür ithalatını yasakladıklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın üzerine petrol fiyatları dün 130 doların üzerine çıktıktan sonra sert bir şekilde gerilemişti. Brent petrol şu anda 110,12 dolar seviyesinde işlem görmekte.

ABD'nin Rusya'dan tüm enerji alımlarını durdurma kararını duyurmasıyla birlikte brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.5 yükselerek 131 dolar çıkmıştı. Barclays analistleri Rusya'dan petrol ve gaz alımının neredeyse tamamen durduğu 'en kötü senaryoda' petrolün varil fiyatının yaz aylarında 200 dolara çıkabileceği yönünde beklentiler oluşmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri, petrol üretim artışlarını destekleyecekleri sözünü vermesi ve OPEC+ koalisyonunun daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini açıklamasıyla piyasalarda dün hızlı bir düşüş yaşanmıştı.

Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle daralan arzın artırılacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle çarşamba günü yüzde 10'u aşan düşüş kaydederken, yeni işlem gününde yeni bir düşüş görüldü.

Petrol fiyatları, arz endişelerinin hafiflemesinin ardından uluslararası piyasada düşüşe geçti. Brent petrol fiyatları ise piyasa yatırımcılarının Rus petrol arzında kesinti yaşanacağına ilişkin endişelerinin hafiflemesi ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın üye ülkelerin acil durum rezervlerinden piyasaya daha fazla petrol sunmaya hazır olduklarına ilişkin haberler ile Çarşamba günü gerilemeye başladı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...