Tgrt Haber

Son dakika! Brent petrol yaptırım haberiyle yükselişe geçti

30 Mart 2022 10:35 - Güncelleme : 31 Mart 2022 07:30
Son dakika! Brent petrol yaptırım haberiyle yükselişe geçti

Ukrayna-Rusya savaşında İstanbul'daki barış müzakerelerinden kısmi ateşkes kararı çıkmasının ardından 102 doları gören petrol fiyatları kapanışı 108 dolar seviyesinde yaptı. Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı önceki güne göre yükselişe geçerek 110 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Rusya-Ukrayna savaşında gerilimin yatışması ve İstanbul’daki barış müzakerelerinden gelen olumlu haberler uluslararası piyasalara da olumlu yansıdı. Rusya’nın Ukrayna’da bazı bölgelerde askeri eylemlerini azaltma kararı almasının ardından Brent petrolün varil fiyatı, dün 112 dolar seviyelerinden 102 dolara kadar gerilemesinin ardından kapanışı ise 107,71 dolar seviyesinde yaptı.

Gün içinde en düşük 107,95, en yüksek 109,84 doları gören Brent petrolün varil fiyatı 30 Mart Çarşamba günü ise saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,6 artışla 109,41 dolar oldu. ABD tipi ham petrolün varili 106,03 dolardan alıcı buldu.

RUSYA'YA YAPTIRIM PETROLÜ YÜKSELTTİ

İstanbul’daki barış görüşmelerinden gelen haberlerin iyimserliği artırmasıyla dün 102 dolara kadar gerileyerek sert düşüş yaşayan petrol fiyatları yukarı yönlü hareket eğilimine geçti. Fiyatlardaki yükselişte, ABD ile AB’nin Rusya’ya yaptırımların etkinliğini artırmayı ve bunlardan kaçınma yollarını engellemeyi görüşmesinin arz daralması endişelerini tetiklemesi etkili oldu.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile yaptığı ortak telefon görüşmesinde devam eden savaşı görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ortaya çıkacak enerji açığı için enerji piyasasını destekleme çabalarını da görüştü.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın bir an önce dünya petrol ve doğal gaz piyasasından izole edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'NİN PETROL STOKU AZALIYOR

Amerikan Petrol Enstitüsü öngörüsüne göre; geçen hafta ABD’nin ticari ham petrol stokları bir önceki haftaya göre 3 milyon varil azaldı. Piyasa beklentisi ise stokların 1 milyon 558 bin varil azalacağı yönündeydi. Ülkedeki petrol talebinin toparlanmaya devam ettiği algısı stokların beklenenden fazla düşmesi ile güçlenirken fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Teknik olarak 109,47-110,33 dolar aralığı Brent petrol için direnç aralığı olarak belirtilirken 107,85-107,09 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, yarın 27'nci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı gerçekleştirilecek. Piyasaların kilitlendiği toplantıda grubun arz daralmasına karşın hızlı reaksiyon veremeyeceği ve mevcut üretim politikasına devam edeceği düşünülüyor.

Öte yandan uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte yurt içi piyasada akaryakıt fiyatlarında oluşan indirim beklentisi gerçekleşti. Motorinin litre fiyatına 1 lira 55 kuruş indirim geldi.

31 MART GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

30 Mart gece yarısından itibaren gelen 1,55 TL indirimin ardından motorine üst üste ikinci indirim geldi. Son gelen indirimle birlikte motorinin litre fiyatı 21 lira seviyesine gerilerken oluşan fiyatlar şöyle;

MOTORİN (Litre)

  • İstanbul: 21,15
  • Ankara: 21,25
  • İzmir: 21,27

BENZİN (Litre)

Benzin fiyatlarında ise herhangi bir fiyat değişimi yaşanmadı.

  • İstanbul: 19,69
  • Ankara: 19,78
  • İzmir: 19,80

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet 30 Mart 2022 22:12

Cok düşmüş sudan ucuz

Sonraki Haber Yükleniyor...