Brent petrol kaç dolar? Rusya'dan piyasaları alt üst eden açıklama: 500 bin varil azalttık
Brent petrol fiyatları Rusya’nın Mart ayında üretimini günde 500.000 varil azaltmayı planladığını açıklamasının ardından 86 dolara kadar yükseldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacaklarını belirtti.
Brent petrol Londra borsalarında yüzde 2,6 değer kazanarak geçtiğimiz günlerdeki kayıplarını sildi. Çin’den gelmesi beklenen talep artışları ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın açıklamaları fiyatların önümüzdeki günlerde artacağı endişesine neden oldu.
500 BİN VARİL AZALTACAK
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacaklarını açıkladı. Novak, Rusya’nın mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacağını söyledi. Batılı ülkelerin Rus petrol ve petrol ürünlülerine yönelik tavan fiyat uygulamasının sektörde arz sorunu yaratabileceğini ifade etti.
ÜRETİM KISILACAK
Novak, Rusya’nın ürettiği petrolün satışında sorun yaşamadığını anlatarak “Ancak daha önce de söylediğimiz gibi, doğrudan veya dolaylı olarak tavan fiyat prensibine uyanlara petrol satmayacağız.” diye konuştu. Petrol piyasasında denge sağlanması amacıyla üretimlerini kısacaklarını anlatan Novak, “Bu bağlamda, Rusya mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacak. Rusya, Rus petrol ve petrol ürünlerine yönelik tavan fiyat mekanizmasının, piyasaya müdahale ve Batılı ülkelerin yıkıcı enerji politikasının devamı olduğuna inanıyor.” dedi.
RUSYA PETROL PİYASASINI SATICI PAZARINA ÇEVİRECEK
SEB AB baş emtia analisti Bjarne Scieldrop, "Rusya, petrol piyasasını alıcı pazarından satıcı pazarına çevirecek" dedi. "Bu, şu anda Rus petrol gelirini rahatsız eden Rus ham petrolündeki ham petrol indirimini kaldırmalıdır." İfadelerini kullandı. Kesinti duyurulmadan önce ham petrol, Ocak ortasından bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmek üzereydi. Türkiye, Norveç ve Kazakistan'da kesintiler yaşanması, Suudi Arabistan’ın fiyatlarını yükseltmesi ve Çin'in petrol talebindeki iyileşme fiyatların yukarı yönlü artmasına neden oldu.