Tgrt Haber

Wall Street devi Brent petrol tahminini yükseltti

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
06 Haziran 2022 15:28 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 15:46
Brent petrol fiyatı yükselişini sürdürürken Wall Street devi Citi Research yıl sonu tahminini yükseltti.

Brent petrol yükselişi devam ediyor. AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulaması ile 125 dolar seviyelerini test eden Brent petrol Suudi Arabistan’ın üretim miktarını artıracağına dair açıklamaları ile geri çekildi. Citi Research yıl sonu tahminini yükseltirken akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olmasından dolayı ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' sorusu gündeme geldi. İşte 6 Haziran güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol fiyatı yükselişini sürdürürken Wall Street devi Citi Research yıl sonu tahminini yükseltti.

Citi Research bu yıl için üç aylık petrol fiyatı​ tahminlerini ve 2023 için yıllık ortalama bretn petrol fiyatı tahminini güncelledi. Banka İran'dan gelen ek arzın büyük ölçüde gecikmiş olmasının piyasalara olumsuz etkisi olacağına dikkat çekti. Türkiye’de benzin ve motorin fiyatı 26 TL’yi aşarken vatandaşlar ''Akaryakıt zammı var mı?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

PETROL TAHMİNİ 16 DOLAR YÜKSELDİ 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımların enerji fiyatlarını yükseltmesiyle Brent petrol​ bugüne kadar yüzde 50'den fazla yükseldi. Bu doğrultuda Citi Research Brent petrol tahminini yükseltti. Yükselişin arka planında İran yaptırımlarının hafifletilmesindeki gecikme olduğunun altını çizdi. Citi'nin küresel emtia araştırması başkanı Ed Morse, petrolün varil başına 120 dolar civarında aşırı pahalı olduğunu ve 70 dolara yakın olması gerektiğini söyledi.

Morse, "Yılın başında, yıldan yıla günde yaklaşık 3,6 milyon varil talep artışı olacağını bekliyorduk. Şimdi günde 2,2 milyon varile düştük" dedi. 

Wall Street devi Brent petrol tahminini yükseltti

Wall Street devi Citi, 2022 yılının ikinci çeyreğinde Brent petrol tahminini varil başına 14 dolar yükselterek 113 dolara ve üçüncü ve dördüncü çeyrek fiyatlarını ise sırasıyla 12 dolar artırarak 99 dolar ve 85 dolara yükseltti. Banka, Brent'in 2023'te varil başına ortalama 75 dolar olacağını tahmin ediyor. Bu rakam yıl başında verilen tahminde 16 dolar daha yüksek. 

PETROL FİYATLARI TEK BAŞINA RESESYONA NEDEN OLABİLİR 

AB ülkelerinin Rusya’ya petrol ambargosu nedeniyle körüklenen fiyatlar aynı zamanda küresel ekonomilerin büyümesine olumsuz etki ediyor. Dünya Bankası Başkanı David Malpass geçen hafta ABD Ticaret Odası'na verdiği demeçte, "Küresel GSYİH'ya baktığımızda bir resesyondan nasıl kaçınacağımızı görmek şu anda zor. Enerji fiyatlarının ikiye katlanması fikri, tek başına bir durgunluğu tetiklemek için yeterli'' uyarılarında bulundu. 

BENZİN VE MOTORİNE ZAM VAR MI? 

Benzin ve motorin fiyatları küresel enerji piyasasında yaşanan yükselişle birlikte yukarı yönlü hamlelerine devam ediyor. Benzin ve motorin fiyatı aynı zamanda dolar/TL kuru ve döviz yükselişinde de destek buluyor.  Brent petrol 120 dolar üzerinde tutunmaya devam ederken ''Akaryakıt zammı gelir mi?'' sorusu gündeme geldi. 

Sektörden gelen haberlere göre kurlardaki artış akaryakıt zammını tetiklemeye başladı. Dolar 16.58, euro 17.83 sınırına dayandı. Akaryakıt ürünleri de zam sınırına geldi. Kurlarda gerileme olmazsa yarın gece zam bekleniyor. 

6 HAZİRAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI 

Brent petrol yükselişi akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. 120 dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent petrolün ateşini Suudi Arabistan üretim umudu hafif alsa da emtia uzmanları enerji fiyatlarını yükselişe devam edecek. İşte 6 Haziran güncel akaryakıt fiyatları: 

İSTANBUL

  • Motorin: 25,93 TL
  • Benzin: 26,24 TL
  • LPG: 11,40 TL
     

ANKARA

  • Motorin: 25,89 TL
  • Benzin: 26,33 TL
  • LPG: 11,60 TL
     

İZMİR

  • Motorin: 25,90 TL
  • Benzin: 26,35 TL
  • LPG: 11,40 TL

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...