Tgrt Haber

Brent petrol tırmanmaya başladı, her şey Çin'den gelecek verilere bağlı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
02 Aralık 2022 10:19 - Güncelleme : 02 Aralık 2022 10:34
Brent petrol tırmanmaya başladı, her şey Çin'den gelecek verilere bağlı

Uluslararası piyasalarda brent petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti. Çin pandemi politikaları ve zayıf dolar etkisi ile büyük bir düşüş kaydederek 80 doların altını test eden petrol, uluslararası piyasalarda 87,08 dolardan fiyatlandı.

Brent petrol​ fiyatlarında dalgalı seyir devam ederken piyasadaki belirsizlikler fiyatlanmayı zorlaştırıyor. 80 doların altını test eden brent petrol haftanın son işlem  gününü 87 dolardan başladı. 

BRENT PETROL SON DURUM NEDİR?

Dün 89,37 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 86,88 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.55 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,23 artarak 87,08 dolara kadar yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 81,22 dolardan alıcı buldu.

ÇİN​ POLİTİKALARININ GEVŞEMESİ BEKLENİYOR

Fiyatlardaki kısmi yükselişte, Çin'de "sıfır vaka" stratejisinin gevşetileceği beklentileri etkili oldu. Xinhua'nın haberine göre, salgınla mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sun Çunlan, Ulusal Sağlık Komisyonu uzmanlarıyla yaptığı toplantıda, kısıtlayıcı tedbirlerde küçük, aşamalı değişiklikler yapılması gerektiğini ifade eden açıklamalar yaptı.

Sun'un kontrollerde aşamalı uyarlamalar yapılmasına yönelik sinyalleri, Çin yönetiminin "sıfır vaka" stratejisi olarak adlandırılan katı kontrol tedbirlerinden çıkış arayışında olduğunun işareti olarak değerlendirildi. Uzmanlar, uygulamadaki "sıfır vaka" stratejisinin petrol talebini olumsuz etkilediğini ve ülkede talebin ortalamanın 1 milyon varil altında seyrettiğini kaydetti.

YAPTIRIMLAR FİYATLANMAYI ETKİLİYOR

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+​ grubu toplantısı ve pazartesi günü devreye girecek.  Avrupa ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikine yönelik yaptırımların piyasalarda oluşturduğu belirsizlik de fiyat hareketlerinde etkili oluyor. Brent petrolde teknik olarak 87,21 ile 87,48 dolar aralığının direnç, 86,94 ile 86,67 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...