Tgrt Haber

Brent petrolde rota yeniden belirleniyor! 100 dolara dayanacak iddiası

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Kasım 2022 16:31 - Güncelleme : 25 Kasım 2022 16:55
Brent petrolde rota yeniden belirleniyor! 100 dolara dayanacak iddiası

Brent petrol fiyatı tüm dünyada düşerken bu durum yurtiçi piyasalarda pompaya yansıdı. Akaryakıta hafta içinde toplam üç kere indirim geldi. Milyonlarca araç sahibi yeni indirim haberlerinin gelmesini beklerken petrol dolardaki gerilemeye paralel olarak gün içinde değer kazandı. 25 Kasım gününe 85 dolardan başlayarak 86 dolara kadar yükseldi. Uzmanlara göre petrolün fiyatı kısa süre içinde yeniden artarak 100 dolar bandına çıkabilir.

Dünya enerji piyasasındaki gelgitler devam ederken petrol değerlerinde dalgalanmalar yaşanıyor.  Petrol fiyatları​ bugün zayıf piyasa likiditesiyle yükseldi. Çin​'in talebine ilişkin endişeler ve Rus petrolüne fiyat sınırı konulması konusunda yapılan pazarlıklar fiyatlanmalara etki etti.

BRENT PETROLDE SON DURUM

Brent petrol​, haftanın ilk işlem gününe değer kazanarak başladı. 25 Kasım Çarşamba günü sabah saatlerinde 85 dolar olarak fiyatlandı. Gün içinde ise bir dolara yakın değer kazancıyla 86 dolara yükseldi. Bazı analistlere göre petrol, yaşanan tüm jeopolitik risklere ve tedarike yönelik aksaklıklara rağmen 100 dolar seviyesini görebilir. 

PEKİN HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ, RİSK DEVAM EDİYOR

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin​, ülke çapındaki pandemi önlemlerine devam ediyor. Yapılan açıklamalara göre aylar sonra Çin’de ilk ölümün gerçekleşmesinin ardından Pekin yönetimi önlemleri yeniden sıkılaştırdı. Ülkedeki pandemi kısıtlamalarının devam etmesi halinde petrol arzının azalacağı ifade ediliyor. 

RUS PETRÖLÜNE TAVAN FİYATI UYGULAMASI GÜNDEMDE

Bu hafta enerji piyasalarında yaşanan bir başka bir gelişme ise Rus petrolüne yönelik tavan fiyat​ tartışmaları oldu. Alınan bilgilere göre, Avrupa Birliği, Rus petrolü için 65-70 dolar arasında bir tavan fiyat​ düşünüyor. Öte yandan Avrupa Birliği 5 Aralık’ta Moskova’ya petrol yaptırımı uygulayacak. AB’nin uygulamak istediği bu yaptırımın amacı ise küresel petrol piyasalarını sekteye uğratmadan Moskova'nın Ukrayna'daki askeri saldırısını finanse etmek için geliri sınırlamak.

FED TUTANAKLARI ZAYIF DOLARA İŞARET ETTİİ 

Fed tutanaklarındaki faiz artışlarının yavaşlayacağı sinyali dolardaki görünümün zayıflamasına neden oldu. Diğer para birimleri ve değerli metaller dolar karşısında yükselirken, petrol fiyatlarında da yükselişler gözlendi. 

BRENT PETROLDE 100 DOLAR TAHMİNİ

Analistlere göre, ham petrol 3 haneli rakamlara yeniden geri dönebilir. Pek çok enerji uzmanına göre, ham petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması an meselesi. Analistler, tahminlerini Çin​'in sıfır Covid politikalarını gevşetme olasılığına ve AB ambargosunun ardından Rus petrol ihracatında keskin bir düşüş olacağına yönelik öngörülere dayandırıyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI LİSTESİ 25 KASIM 2022

•    İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 20.17 TL
•    İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 23.90 TL
•    İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 10,54 TL
•    İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 20.16 TL
•    İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 23.84 TL
•    İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 10,80 TL

ANKARA BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

•    Ankara'da benzin litre fiyatı 20.33 TL
•    Ankara'da motorin litre fiyatı 24,03 TL
•    Ankara'da LPG litre fiyatı 10.79 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

•    İzmir'de benzin litre fiyatı 20.34 TL
•    İzmir'de motorin litre fiyatı 24,09 TL
•    İzmir'de LPG litre fiyatı 10,54 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...