Tgrt Haber

2023'te Çin'deki petrol talebi patlaması akaryakıt fiyatlarını yükseltecek, brent petrol 110 dolara çıkacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Aralık 2022 17:28 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 17:43

Brent petrol fiyatlarında son iki gündür yaşanan düşüş, araç sahiplerini sevindirerek enerji piyasalarında rahatlamaya neden oldu. Ancak analistlere göre fiyatlanmalarda yaşanan geri çekilme bir süre sonra son bulacak. 81 dolara kadar düşen brent petrolün varil fiyatı 1 Aralık itibari ile 87 dolar bandına kadar çıktı. Gelecek yıl Çin’de bastırılmış petrol talebinin patlayacağını ifade eden uzmanlara göre, petrol fiyatları 2023 yılında çok daha yüksek olacak. Rusya’ya uygulanan ambargo, Çin’de yaşanan kapanmalar ve Fed faiz artışlarındaki yavaşlama sinyalleri fiyatlanmalarda etkili olmaya devam ediyor.

Brent petrolde Çin’de yaşanan karışıklıklara bağlı olarak hafta içinde büyük bir kayıp yaşandı. Neredeyse Rusya-Ukrayna Savaşı öncesindeki seviyelere kadar gerileyen fiyatlar 80 dolar altını test etti. Ancak, Fed​ Başkanı Jerome Powell’in dün yaptığı konuşma tüm piyasadaki taşları yerinden oynattı. 

FED BAŞKANINDAN YAVAŞ FAİZ​ SİNYALİ

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell​, Brookings Enstitüsü’nde piyasaları yerinden oynatan bir konuşma yaptı. "Para politikasında aşırı sıkılaştırma yapmak istemiyoruz ancak enflasyon konusunda daha yolumuz var” diyen ABD Merkez Bankası Başkanı açıklamalarında faiz hızını yavaşlatma sinyali vererek aralık ayına işaret etti. Yapılan yorumlara göre, güçlü dolar dönemi sona eriyor.  Zayıf dolar, düşük fiyatlı petrole yol açsa da yaşanan jeopolitik gelişmeler buna izin vermeyecek gibi görünüyor. 

ENERJİ PİYASASI ÇİN​ DALGASININ ORTASINDA KALDI

Petrol fiyatlarını en çok etkileyen ülkelerden biri Çin. Pekin yönetimi geçtiğimiz günlerde Kovid yüzüden ölümlerin olması ve tüm sıkı tedbirlere rağmen vaka sayılarının yükselmesine bağlı olarak kısıtlamaları artırdı. Yaşanan gelişmelerin ardından Pekin’de görmeye alışkın olunmayan protesto gösterileri gerçekleşti. Çin’de sokak gösterilerinin dalga dalga yayılması ve  Xi Jinping'in istifa etmesi için halkın çağrı yapması enerji piyasalarına darbe vurdu. 

PİYASALARDA PANİK HAVASI

Pekin’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak enerji piyasaları talep konusunda panikledi. Petrol fiyatları 2022'nin en düşük seviyelerine düştü. Brent petrol​ fiyatlarında kararsız bir hava hakim. 80 dolara kadar gerileyen varil fiyatı, çarşamba günü yüzde 2,8’in üzerinde değer kazanarak 85 dolara kadar yükseldi. 1 Aralık itibari ile 89 doları test etti. 

OPEC MÜDALESİ 

Dünyanın en büyük kartellerinden biri olan OPEC zaman zaman fiyatlara müdahale ederek dengede tutmaya çalışıyor. Petrol fiyatlarının nabzını tutan Oilprice internet sitesinde yer alan bir analize göre Kral Abdullah Petrol Araştırmaları ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan yeni bir çalışmada, COVID pandemisinin zirve yaptığı dönemde OPEC, yedek kapasitesinin yönetimi nedeniyle petrol fiyatı oynaklığını yüzde 50 azalttı. Rapora göre OPEC müdahalesi, salgın sırasında ortalama petrol fiyatlarını varil başına 18 dolardan 54 dolara çıkardı.

110 DOLARA KADAR ÇIKABİLİR

Dünyaca ünlü banka Goldman Sachs gelecek yıl için fiyatların 110 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. Salı günü, Goldman Sachs'ın küresel emtia başkanı Jeff Currie, petrol fiyatlarındaki son düşüşlerin nedeninin dolar ve Çin olduğunu söyledi. Diğer yandan tüm piyasada 2023 yılında petrol fiyatlarının çok daha yüksek olacağına dair net bir inanç var. 

JP Morgan ise Rus üretiminin 2023 ortasına kadar savaş öncesi seviyelere tamamen geri dönebileceğine dair iyimser tahminlerini koruyor. Bankaya göre, petrol 2023 yılında 90 dolar bandında seyredecek. Bir başka iddiaya göre, Çin’de gelecek yıl, bastırılmış bir petrol talebi ortaya çıkacak ve bu da petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacak.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 20.16 TL

İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 22.45 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 10,54 TL

İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 20.15 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 22.43 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 10,08 TL

ANKARA

Ankara'da benzin litre fiyatı 20.33 TL

Ankara'da motorin litre fiyatı 22,58 TL

Ankara'da LPG litre fiyatı 10.79 TL

İZMİR

İzmir'de benzin litre fiyatı 20.34 TL

İzmir'de motorin litre fiyatı 22.64 TL

İzmir'de LPG litre fiyatı 10,54 TL

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...