Brent petrole Rusya-Ukrayna etkisi: Brent petrol ne kadar oldu? Brent petrol nedir?
Rusya'nın Ukrayna'ya işgali sürerken çatışmaların dünyaya ekonomik etkisi günden güne değişiyor. ABD ve AB ülkelerinin Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararları altın, dolar, kripto para ve petrol fiyatlarını da hareketlendirdi. Rusya'nın art arda saldırıları sonrası özellikle petrol ve Brent petrolün son durumu gündeme geldi. Dünyanın 3. en büyük petrol üreticisi olan Rusya'nın adımları Brent petrolü etkiledi. Brent petrol ne kadar oldu? Brent petrol nedir? İşte detaylar...
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken küresel piyasalarda da hareketlilik yaşanıyor. Dünyanın her yerinde yatırımcılar gözünü altın fiyatlarına, dolar ve euroya, kripto paralarda son duruma dikti. Altın, dolar, bitcoinin haricinde petrol fiyatlarında da önemli gelişmeler yaşandı.
Rusya Ukrayna Savaşı'nda müzakerelerde ilerleme sağlanamaması, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere Rus ekonomisini direkt hedef alan yaptırımların güçlenmesiyle petrolde arz endişeleri körüklendi. Rusya’nın ,işgal girişimi fiyatlar üzerindeki etkileri yavaş yavaş kendini gösterirken bir fiyat artışı da Brent petrolden geldi. Gece saatlerinde son 13 yılın en yüksek rakamına ulaşan Brent petrol fiyatının neden yükseldiği ve ne kadar olduğu araştırılıyor.
BRENT PETROL NEDİR?
Brent petrol, Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı petrol türü. Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir.
BRENT VE UMMAN Kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olup, WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir. WTI Orta Amerika'dan, Brent petrolü Kuzey Denizi‘nden, Umman petrolü ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.
TATLI VE HAFİF
Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.
Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.
BRENT PETROL NE KADAR?
Savaşın etkisiyle oynayan Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 129,85 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 118,98 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 118,11 seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.28 itibarıyla kapanışa göre yüzde 9,94 artışla 129,85 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 126,13 dolardan alıcı buldu.
2008’DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE
ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulamaya hazırlandığına ilişkin haberlerin ardından Brent petrolün varil fiyatı 130,89 dolara, WTI ham petrolün varil fiyatı da 130,33 dolara kadar çıkarak Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.
BRENT PETROL FİYATI NEDEN ARTIYOR?
Rusya’nın Ukrayna’ya işgali sürerken Kiev’in 3’lü kuşatmaya maruz kalması ABD ve AB ülkelerini harekete geçirdi. ABD ve AB ülkelerinin Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararları geçerliliğini korurken peş peşe açıklamalar geldi. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı. Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi.
‘AVRUPALI ORTAKLARIMIZLA TARTIŞIYORUZ’
Blinken, "Rusya'nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz." dedi. Bunun üzerine bu sabah itibarıyla brent petrolün varil fiyatı yüzde 10 yükselişle 130 dolara çıktı.
Varil fiyatı gece saatlerinde Asya piyasasının açılmasıyla kısa bir süreliğine 139 dolara çıkarak 13 yılın zirvesine ulaştı. Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsünün raporunda, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası Rus ham petrol ihracatının tamamen kesilmesi halinde Brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceği değerlendirilmişti.