Buğday fiyatları 2022 ne kadar oldu, yükseldi mi? Rusya tahıl ihracatını yasakladı!
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle piyasalar alt üst oldu. Dünya piyasasında buğday fiyatları zirveyi gördü. İki ülke arasındaki savaş nedeniyle buğday fiyatları tarihi zirvesine yükselirken Rusya'dan yeni bir ihracat yasağı hamlesi geldi. Yaşanan bu tarihi yükselme sonrasında 'Buğday fiyatları ne kadar oldu? Buğday ve mısır fiyatları ne kadar yükseldi?' soruları gündem oldu. İşte tarihi yükseliş sonrasında güncel buğday fiyatları…
Buğday fiyatları ne kadar oldu, yükseldi mi? Rusya Ukrayna savaşından sonra en çok gündeme gelen konuların başında yerini aldı. Dev buğday ihracatçısı olan iki ülke arasında yaşanan bu savaş ekonomiyi derinden etkilerken buğday fiyatlarında son 10 yılın en yüksek rakamlara ulaşmasına neden oldu. Buğday fiyatları bugün en yüksek rakamını gördü. Buğday fiyatlarının yükselmesi, mısır ve ekmek fiyatlarını da etkilerken Rusya'dan gıda sektörünü daha da darboğaza sokacak ihracat yasağı haberi endişelere sebep oldu. İşte buğday fiyatlarında son durum tüm detaylarıyla haberimizde…
BUĞDAY FİYATLARI NE KADAR OLDU 2022?
Altın ve petrol fiyatları fırlarken, buğday fiyatları da tarihi bir artışa tanıklık etti. Dev buğday ihracatçıları olan iki ülkedeki savaş buğday fiyatlarında korkutan tabloyu ortaya çıkardı.
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ilk gününde buğday fiyatları yükselişe geçmişti ve son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Aylardır tüm dünyayı tedirgin eden krizin savaşa dönüşmesi ekonomiyi alt üst ederken altın ve dolar yükseldi, borsa çakıldı. Petrol fiyatları ise fırlarken buğday fiyatları da son 9 yılın tarihi zirvesini görmüştü.
Dünyanın odaklandığı enerji fiyatlarındaki yükselişler kadar gıda fiyatlarını da etkileyen krizin başında buğday geliyor. Savaş hala sürerken buğday fiyatları ise bugün şimdiye kadar ki en hızlı yükselişini yaşadı. İki ülke arasındaki bu savaş buğday fiyatlarının son 10 yılın en yüksek rakamını görmesine neden oldu. Geçen yıl Türkiye, buğday ithalatının yaklaşık yüzde 90'ınını Rusya ve Ukrayna'dan yapmıştı.
RUSYA TAHIL VE ŞEKER İHRACATINI YASAKLADI!
Tahıl sektöründe yaşanan bu tarihi yükselme en çok buğday fiyatlarını etkilerken Rusya'dan yeni bir haber geldi. Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkelerine tahıl ihracatını, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını geçici olarak yasakladığını duyurdu.
Rusya, tahıl ürünlerinde ihracat yasağı getirildiğini duyurdu. Alınan bu ihracat kısıtlaması haberine göre Rusya, eski Sovyet ülkelerine (Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan) tahıl ihracatını yasakladı. Ayrıca üçüncü ülkelere şeker ihracatı da geçici olarak yasaklandı. Ancak mevcut kotalar dahilinde tüccarlara özel ihracat lisansları sağlanmaya devam edeceği bildirildi.
Rusya;
- Tahıl buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatı ise 30 Haziran’a kadar 'geçici' olarak,
- Şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar yasakladı.
Rusya'nın ihracat yasağına dair aldığı kararname ise imzalandı, uygulamaya konuldu. İmzalanan kararnameye göre beyaz ve ham şeker ihracatı 31 Ağustos tarihine kadar yasaklanırken Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran’a kadar buğday, arpa, çavdar ve mısır ihracatı da durduruldu.
Rusya'nın ihracat yasağını duyurduğu açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; “AEB ülkelerine 30 Haziran’a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos'a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir”
BUĞDAY FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?
Buğday ihracatının önemli bir kısmını karşılayan dev buğday üreticisi olan Rusya ve Ukrayna'nın ekonomileri aralarından yaşanan savaş nedeniyle ağır darbe aldı. Tüm bu ağır ekonomik sarsıntının ardından Rusya yeni bir ihracat yasağı kararı aldı. Rusya'nın bu ihracat yasağı kararının ardından zaten tarihi bir yükselme gören buğday fiyatlarının yeniden artacağı öngörülüyor.
Rusya'nın ardından Ukrayna'da ihracat yasağı kararı aldı. Peş peşe alınan ihracat yasakları tüm tahıl ürünlerini olduğu gibi gıda fiyatlarınıda derinden etkileyecek. Ukrayna ise; arpa, şeker, tuz, et, çavdar ve karabuğday ihracatını yasakladı.
Türkiye'nin birçok sektörde işbirliği içerisinde oluğu iki ülkenin arasında yaşanan bu krizin ise etkilerinin ağır olacağı öngörülüyor. Yaşanan savaşla zaten tarihi yükselmeler gerçekleşmişken son yapılan ihracat yasaklarıyla birlikte üretimde ve gıda fiyatlarında ciddi bir kriz çıkma olasılığı gündemde. Turizmden, gıda ve enerjiye kadar birçok kalemde Türkiye hem Rusya hem Ukrayna’yla işbirliği içinde. Türkiye, TÜİK'in Ocak ayı verilerinde ithalatta ilk sırayı alan Rusya'dan 99 kalem ithal ediyor. Ukrayna’dan ise 89 kalem ithal ediyor. Tüm bunların içinde bu iki ülke ile gerçekleşen ithalatta en kritik başlık tarım girdileri.
Türkiye ise geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90'ını Rusya ve Ukrayna'dan karşılamıştı. Uzmanlar artan ithalat ve enerji maliyetleri göz önünde alındığında, Türkiye'deki ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanacağını öngörüyor. Dünya tahıl ticaretinde önemli bir yere sahip Ukrayna ve Rusya, dünyadaki toplam buğday ihracatının yüzde 30'unu, arpanın yüzde 31'ini, ayçiçeğin ise yüzde 32'sini karşılıyor.
2008 gıda krizinde dünya buğday fiyatlarının 352 dolar olduğunu söyleyen tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, şu anda buğday fiyatlarının 346,5 dolara yükseldiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine göre 2020-2021 yılında Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan gerçekleştiğini belirtti.
2022 GÜNCEL BUĞDAY FİYATLARI NE KADAR? BUĞDAY FİYATLARI REKOR KIRIYOR
Buğday fiyatları yükselişe geçerken güncel ne kadar olduğu merak ediliyor. Rusya-Ukrayna savaşı tedirginliğe neden olmasından dolayı buğday fiyatları yükselişe geçti. Buğday ambarlarından olan iki ülkede arz şoku yaşanacağı beklentisi buğday fiyatlarında rekor seviyeler görülmesine neden oldu.
Geçtiğimiz gün 184.000 KG 798.928 TL olan buğday bugün itibariyle 860,00 alış fiyatı ve 860,00 satış fiyatıyla işlem görüyor.
Asya’ya sevkiyat gerçekleştiren Singapur merkezli uluslararası bir hububat ticareti şirketinde bir işlemci “Karadeniz bölgesinden gerçekleştirilen buğday ve mısır sevkiyatlarında görülen aksamalar ciddi bir boyut alıyor” dedi.
Chicago'da buğday vadelileri yüzde 7 yükselişle parsel başına 12,94 dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle bu vadelilerde altı seanstır günlük limitte yükseliş kaydedildi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 41 artış gösterdi. Paris'te buğday vadelileri ise yüzde 11 artış kaydetti.
Bu rakamlar 2008 küresel gıda fiyatları krizinden bu yana görülen en yüksek seviyeler oldu.
Buğday ile birlikte mısır fiyatlarındaki kısa süre içerisinde hızlı yükselişde devam etti. Chicago mısır vadelileri bushel başına 7,8025 dolar seviyesini görerek 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
KÜRESEL GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ Mİ?
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde Şubat'ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirmişti.
FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat'ta Ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın Şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.
Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Mısır fiyatları yüzde 3 yükselirken soya fasulyesi de yüzde 2,5 artış kaydetti.
Küresel gıda fiyatlarının süt ürünleri ve bitkisel yağlar kaynaklı olarak artış göstermesi dikkati çekti.
Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 14,8 artış gösterdi. Söz konusu artışta, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olmasının buğday ve mısır ihracatını kısıtlayacağı endişesi etkili oldu.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi palmiye, soya ve ayçiçek fiyatlarının itici gücü nedeniyle aylık yüzde 8,5, artış kaydetti. Ukrayna ve Rusya, küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.
Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılar Hindistan ve Tayland'daki olumlu üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi kıt küresel arzın desteğiyle yüzde 6,4 artarken Et Fiyat Endeksi'nde ise yüzde 1,1 yükseliş oldu.
BUĞDAY’IN YÜKSELMESİ MISIR VE SOYA FASÜLYESİNİ DE ETKİLEDİ
Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları gün içerisinde yüzde 8 artarak ton başına 343,6 dolar seviyesine yükseldi.
Mısır vadeli kontratları yüzde 3,7 artarak ton başına 267,7 dolar seviyesine yükseldi. Soya fasulyesi yüzde 2,5 değer kazanarak ton başına 596,7 dolar/ton seviyesine yükseldi.