Tgrt Haber

Bursa‘da işçilere savcılıktan tebligat

21 May 2015 10:54
Bursa‘da işçilere savcılıktan tebligat

Bursa'da 6 gündür greve devam eden otomotiv işçilerinden bazılarına başsavcılıktan tebligat geldi. İfadeye çağrılan işçilerin tebligatında, başvurunun TOFAŞ Fabrikaları vekili tarafından yapıldığı yazıyor.

Otomotiv devleri OYAK Renault, TOFAŞ ve yan sanayi kuruluşları Coşkunöz ve Mako'da işçi eylemleri sürerken iş bırakan 17 TOFAŞ çalışanına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından tebligat geldi. İşçilerin 24 saat içinde Bursa Adalet Sarayı’na gelerek ilgili cumhuriyet savcısına ifade vermesi isteniyor.  TOFAŞ Fabrikaları vekilinin şikayet dilekçesi üzerine gönderildiği belirtilen tebligatta, TCK’nın 117. maddesinde yer alan ‘cebir veya tehdit kullanarak işvereni ücretleri çoğaltmaya zorlayan ve işin durmasına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir’ ifadesi yer aldı.
Tebligat gönderilen ve TOFAŞ'ta işçilerin sözcü olarak seçtiği Zeki Kırlak, "Burada daha çok öncü gibi duran arkadaşlar var, tebligat onlara geldi. TOFAŞ Fabrikası'nı zarara uğratmaktan dolayı tebligat geldi. Yarın tebligatla gideceğiz, savcıya ifade vereceğiz. Savcıdan gizli saklı iş yapmıyoruz ki” diye konuştu.
ylemci işçilerin avukatlarından Deniz Baykal, OYAK Renault'da da bazı işçilere tebligat gönderildiğini ancak kaç kişiye ulaştığının henüz belli olmadığını söyledi.
Eylemler sürüyor
Bu sabah itibarıyla yan sanayi kuruluşlarından Ototrim'de de işçiler üretimi durdurdu. Kocaeli'de faaliyet gösteren Ford Otosan işçileri de ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem yaptı. Ford Otosan Gölcük Fabrikası yakınında toplanan bir grup işçi, haklarını korumamakla eleştirdikleri Türk Metal Sendikası aleyhine sloganlar attı.
Sendikanın diğer fabrikalarda imzaladığı sözleşmelerin farklılık gösterdiğini öne süren işçiler, toplu sözleşmenin yeniden düzenlenmesi ve Türk Metal Sendikasının fabrikadan çekilmesini talep etti. Sendikadan toplu olarak istifa edeceklerini belirten işçiler, eylemlerine yarın devam etmek üzere dağıldı.
 Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemi önce OYAK Renault fabrikasında başlamıştı. Aynı sendikaya (Türk Metal) üye Bosch fabrikası işçilerine yapılan iyileştirmelerin kendilerine de uygulanmasını isteyen, bu konuda sendikayı çaba göstermemekle suçlayan işçiler, 15 Mayıs sabahı eyleme başladı.
 Fabrikada üretim dururken, aynı gün TOFAŞ fabrikasındaki işçiler de eyleme katıldı. Her iki fabrika da hâlen üretim yapılmıyor. 18 Mayıs'ta eyleme otomotiv yan sanayiinin lider firmalarından Coşkunöz ve Mako'nun işçileri de katıldı.
Ali Babacan: Zamanlama mânidar
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Renault'da başlayarak Tofaş, Coşkunöz, Ford Otosan ve Mako'ya yayılan otomativ greviyle ilgili, "Eylemin zamanlaması biraz manidar" dedi.
 Habertürk televizyonunda katıldığı programda konuşan Babacan, Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektöründeki işçilerin grevinin önümüzdeki günlerde çözüleceğini belirtti, "İdeolojiden arındırılmış bir işgücü piyasası oluşturmamız gerekiyor" dedi.
 "Eylemin zamanlaması biraz manidar" diyen Babacan, işgücü piyasasında reform gereken hususlar olduğunu, işçi haklarını korurken, rekabet gücünü de koruyacak dengeyi bulmak gerektiğini belirtti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...