Tgrt Haber

Büyük Marmara depreminin maliyeti belli oldu! İşte Türkiye için o acı senaryo

06 Nisan 2024 19:57 - Güncelleme : 06 Nisan 2024 20:14
Büyük Marmara depreminin maliyeti belli oldu! İşte Türkiye için o acı senaryo

Beklenen Marmara depreminin ‘acı’ senaryosu ortaya çıktı. Olası depremde İstanbul başta olmak üzere çevre illerde yaşanacak yıkım büyük bir ekonomik olarak hesaplandı. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, büyük Marmara depreminin Türkiye'ye maliyetinin 320 milyar dolar seviyesinde olabileceğini açıkladı.

Yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan maliyetler olası bir Marmara depremindeki senaryoları da canlandırdı. Deprem uzmanlarının art arda Marmara depremi​ uyarıları ve hükümetin özellikle bu bölgedeki çalışmaları ağrılık kazanırken olası kayıplar ve ekonomik maliyetler de masaya yatırılıyor. Sigorta​ sektörü olası bir büyük Marmara depreminde ekonomik olarak nasıl etkileyeceğini hesapladı. Acı tablo ortaya çıktı.  

MARMARA DEPREMİNİN TAHMİNİ MALİYETİ HESAPLANDI

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen katıldığı canlı yayında sigorta sektörünün gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çok üzücü ve yıkıcı bir deprem yaşandığını ve bunun beklenen Marmara depremi için de bir uyanış getirdiğini dile getiren Gülen, Marmara depreminde 320 milyar dolarlık bir hasar​ olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Büyük Marmara depreminin maliyeti belli oldu! İşte Türkiye için o acı senaryo - 1. Resim

“BİNA DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENECEK”

Özellikle deprem hattındaki kentler için bina tamamlama sigortalarının önemli bir rol üstleneceğinin altını çizen Gülen, "Bu ürün, kentsel dönüşümü de hızlandıracak bu sigorta ile dönüşüm yapılan binalarda, müteahhitlerin binayı istenen koşullarda tamamla riskine karşı muazzam bir ürün" diye konuştu.

Büyük Marmara depreminin maliyeti belli oldu! İşte Türkiye için o acı senaryo - 2. Resim

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNDE BES DESTEKLEYİCİ OYUNCU OLACAK

Sektörde prim üretiminin 2023 yılında yüzde 105 artarak 483 milyar liraya ulaştığını hatırlan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, bireysel emeklilik sisteminin (BES), otomatik katılımın da devreye girmesiyle 16 milyonun üstünde bir katılımcıya ulaşarak, fon büyüklüğü açısından da büyümenin ateşini destekleyecek bir oyuncu olduğunu dile getirdi.

Sistemden kısmi çekiş hakkının 1 Temmuz tarihinde başladığını hatırlatan Gülen, bunun fon büyüklüğünü çok etkileyecek bir durum olduğunu düşünmediğini belirtti.

BES TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİNE DÖNÜŞÜYOR

BES fonlarını teminat göstererek başka bir yerden kredi alma hakkına da sahip olunacağını hatırlatan Gülen, "2024 yılında göreceğimiz en önemli şey BES'in tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşüyor olması olacak. Bu yıl BES artık tamamlayıcı emeklilik sistemine evrilecek gibi görünüyor.

Tamamlayıcı emeklilik OVP'nin de bir parçası. Hem düzenleyici otorite hem sigorta sektörü sektörü çalışmalarına devam ediyor. 2024 yılı bunun devreye alınacak bir yıl olarak görünüyor" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: ekonomim

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...