Tgrt Haber

Çalışan emekliler dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir: Yanlış kodlu prim detayı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Yeni Şafak
25 Ağustos 2024 09:40 - Güncelleme : 25 Ağustos 2024 10:44
Çalışan emekliler dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir: Yanlış kodlu prim detayı

Emekli olan ancak geçim sıkıntısı yaşadığı için çalışmak durumunda kalan milyonların yanlış kod yüzünden maaşı kesilebilir. Emekli olmasına rağmen çalışanların işe girdikten sonra primleri işveren tarafından yatırılmaya devam ediyor. Ancak, işveren primleri ‘emekli çalışan’ olarak yatırmazsa maaşlar anında kesiliyor. İşte tüm detaylar…

Emekli maaşları​ için hesaplar şimdiden yapılmaya başladı. Kademeli emeklilik​ ve Tamamlayıcı emeklilikle ilgili tartışmalar devam ediyor. Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı alıyor.

Bu emeklilerin bir bölümü çalışma hayatını sürdürüyor. SGK​ primleri yanlış bir kodla yatırılırsa çalışan emeklinin maaşı kesiliyor. SGK​ Uzmanı Emin Yılmaz​, böyle bir durumla karşılaşan emeklinin izleyeceği yolu anlattı.

EMEKLİ MAAŞINIZ ANINDA KESİLEBİLİR

Yeni Şafak’tan Cabir Turgut’un haberine göre, emekli olduktan sonra kısa ya da uzun süreli olarak bir işe giren emeklileri maaş kesintisi tehlikesi bekliyor. İşveren çalışan için sigorta başvuru yaparken iki tane kod bulunuyor. 

Çalışan emekliler dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir: Yanlış kodlu prim detayı - 1. Resim

Emekli olup tekrar çalışanların 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden girişinin yapılması gerekiyor. Bunun yerine 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden kayıt gerçekleştirilirse emekli maaşınız anında kesiliyor.


PRİM DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

Çalışan emeklinin yanlış kod nedeniyle maaşının kesilmesi halinde neler yapılabilir? Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz​ Sehven de olsa emekli çalışanların bu tür sıkıntılar yaşayabileceğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Hemen sigortanızı yapan ilgili şirkete başvurarak, hatalı girişin düzeltilmesini isteyin. İşveren gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK’ya durumu bildirin. 

Çalışan emekliler dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir: Yanlış kodlu prim detayı - 2. Resim

Emekli aylığınızın kayıp olmadan ödenmesi gerektiğine dair talebinizi iletin. Böylece ödenmemiş olan emekli maaşınızın tamamını yaklaşık 20-25 gün gibi bir süre içerisinde alacaksınız” 

Yılmaz, Tüm Sigorta Kolları'nda yüzde 37,5, emekli çalışanda ise yüzde 32 prim kesildiğini söyleyerek “Eylülden itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacak” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak
Sonraki Haber Yükleniyor...