Çanakkale feribot ücretleri ne kadar? Araba, otobüs, kamyon, tır ve yolcu ücretleri...
Çanakkale Köprüsü açılışı 18 Mart Cuma günü gerçekleşti. Açılışla beraber vatandaşlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti araştırması yaparken diğer yandan ''Çanakkale feribot ücretleri ne kadar?'' sorusuna odaklandı.
1915 Çanakkale Köprüsü açılışı beraberinde araç garantisi ve geçiş ücreti tartışmalarını da getirdi. Yap işlet devret modeliyle yapılan köprüyü 16 yıl 2 ay 12 gün boyunca ‘Daelim–Limak–SK–Yapı Merkezi Ortak Girişimi’ işletecek. Günlük 45 bin araç garantisinin verildiği bilinen Çanakkale Köprüsü’nün sözleşmede araç başına garanti ücreti 15 euro + KDV oldu. Peki alternatif geçiş yolu olan Çanakkale feribot ücretleri ne kadar?
ÇANAKKALE FERİBOT ÜCRETLERİ NE KADAR?
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıldönümünde açılışı yapılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti en merak edilen konular arasında yerini aldı. Çanakkale Boğazı’nı 6 dakikada geçme imkanı sağlayan köprünün geçiş ücreti ve araç geçiş garantisi sosyal medyada tartışma konusu oldu. Çanakkale Boğazı'nda feribot ile karşıya geçmek için Ecebat, Kilitbahir ve Gelibolu - Lapseki hattı kullanılıyor. İşte Çanakkale feribot ücretleri:
Çanakkale - Ecebat feribot ücreti:
- Otomobil 107.00 TL,
- Kamyonet 115 TL,
- Minibüs 90.95 TL,
- Otobüs 310 TL,
- Tır 580 TL,
- Yolcu 6.50 TL
Gelibolu Lapseki feribot ücretleri:
- Karavan 125 TL,
- Otomobil ve minibüs 107 TL,
- Otobüs 310 TL,
- Kamyon 160 TL,
- Tır 580 TL,
- Yolcu 6.5 TL,
Çanakkale - Kilitbahir feribot ücretleri:
- Otomobil 95 TL
- Minibüs 107 TL,
- Karavan 125 TL,
- Kamyon 160 TL,
- Otobüs 310 TL,
- Tır 580 TL,
- Yolcu 5 TL.
Çanakkale ile İstanbul arası karayolu ile yaklaşık 300 kmlik mesafeyi araçları ile gitmek istemeyen ziyaretçiler sıklıkla uygun fiyatlı olması nedeniyle feribot tercih ediyor. 18 Mart Cuma açılışı yapılan 1915 Çanakkel Köprüsü de bir diğer geçiş alternatifi oldu. Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, iki kıta arasındaki mesafeyi 6 dakikaya düşürecek. Çanakkale’nin Lapseki ilçesi ile Gelibolu ilçeleri arasında asma köprü olarak yer alan Çanakkale Köprüsü, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olacak. Sözleşmeye göre köprünün araç başına garanti ücreti 15 euro + KDV oldu.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ SAĞLANAMAZSA NE OLUR?
1915 Çanakkale Köprüsü açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde gerçekleşti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Maksimum araç gececek şekilde ve vatandaşı yormayacak bir çalışmamız var. Vatandaşımızın hoşuna gidecek rakamı yarın Cumhurbaşkanımız açılışta söyleyecek" ifadelerine yer vermişti. Peki araç geçiş garantisi ne demek?
Yap-işlet-devret modeli ile köprünün maliyetini karşılayan şirket, kamu tarafından belirlenen bir süre içinde maliyetini üstlendiği projenin işletilmesini de üstleniyor. Bu modele göre 1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi. Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden ve işletecek firmaya günlük 45 bin, yıllık 16,5 milyon yolcu garantisi verilmesine karşın köprüyü yıllık 3,5 milyon aracın kullanması bekleniyor. Buna göre köprünün yıllık garanti ücreti yaklaşık 380 milyon euro, işletme süreci boyunca verilecek toplam devlet garantisi miktarı ise yaklaşık 6 milyar euro oldu. Araç geçiş garantisi sağlanmaza aradaki fark devlet hazinesinden işletmeci firmaya ödenecek.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2022 tarihinde açılacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçiş ücretinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurmuştu. Peki Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretinin 200 TL oldğunu ve ilk hafta ücretsiz hizmet verdiğini ifade etti.