Tgrt Haber

Son dakika! Cari açıkta sert yükseliş: Ağustos ayında son 4 yılın zirvesi

11 Ekim 2022 10:03 - Güncelleme : 11 Ekim 2022 10:28
Son dakika! Cari açıkta sert yükseliş: Ağustos ayında son 4 yılın zirvesi

Son dakika haberi: Merkez Bankası tarafından yayımlanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine göre, yükselişini sürdüren cari açık, aylık 3,1 milyar dolara ulaşarak son 4 yılın zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, ağustos ayında cari açık​ 3,11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası verilerine göre, yıllık cari açık ise 40,9 milyar dolar oldu. Buna göre, yıllık cari açık 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TCMB'den yapılan değerlendirmeye göre, bu gelişmede ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6,8 milyar dolar artarak 9,7 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Çekirdek gösterge olan altın​ ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 4,97 milyar dolar fazla vermişken, Ağustos ayında 6,3 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,5 milyar dolar artarak 7,2 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1,43 milyar dolar artarak 5,13 milyar doları olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARETTE REKOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı​ Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4,31 milyar dolardan, 11,2 milyar dolara yükselmişti. Böylelikle aylık bazda tarihin en yüksek dış ticaret açığı kaydedilmişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...