Tgrt Haber

Çek yasası iyi niyetli esnafı mağdur edebilir

13 Temmuz 2021 13:55
Çek yasası iyi niyetli esnafı mağdur edebilir

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, karşılıksız çek sorununa karşı kamunun destekleyeceği bir fon önerisinde bulunurken, Ekonomist Doç. Dr. Hüseyin Selimler ise iyi niyetli ticari ilişkiye girmiş ve müşteri çekini kabul etmiş esnaf ve kuruluşların belirli ölçüde mağdur olabileceğini ifade etti.

Koronavirüs salgınının etkisi devam derken borcu olanlara yeni bir ödeme imkânı vermek amacıyla düzenleme yapılması ihtiyacı doğdu. Bu kapsamda AK Parti grubu ekonomide yeni bir dönem başlatmak için düğmeye bastı. Çek kanununda değişiklik öngören torba teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Sunulan teklifte çek cezalarının infazına yönelik maddede değişiklik teklif edildi.

Buna göre karşılıksız çekten cezaların infazının durdurulmasına ilişkin 24 Mart 2020 tarihi, 30 Nisan 2021’e uzatıldı. Böylece mağdur olanların sayısı da azaldı. 
Kalan kısmının 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödenmesi durumunda mahkemece, ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek. 30 Haziran 2022'ye kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi halinde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek.

Çek yasası iyi niyetli esnafı mağdur edebilir

30 HAZİRAN 2022 KRİTİK TARİH

Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. Bu düzenleme 30 Nisan 2021 tarihine kadar işlenmiş ve yargılaması devam eden suçlar bakımından, çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin 30 Haziran 2022 tarihine kadar ve düzenlemede belirtilen taksitlerin süreleri içinde alacaklıya ödenmesi koşuluyla, infaz aşamasında uygulanabilecek.

KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNUNA KARŞI ‘FON’ ÖNERİSİ

ATO Başkanı Gürsel Baran, TBMM'deki düzenlemeyle çek alacaklılarının hakkı olan meblağı tahsil etmesi için yaklaşık 3,5 yıl beklemesi gerekeceğini belirterek, kamunun destekleyeceği bir fon ile alacaklıların mağduriyetinin giderilebileceğini kaydetti.

Baran, "Karşılıksız çekte, lehtarın alacaklarını peşin tahsil etmesine, keşidecinin de taksitle ödeyebilmesine imkân veren, kamunun destekleyeceği bir fon ile çözüm üretilebilir. Alacaklı parasını bu fondan peşin tahsil ederken, borçlu yasal düzenlemeyle belirtilen sürelerde taksitler halinde ödemesini gerçekleştirebilir. Bu yapıyla pandemi sürecinde hapisten çıkan ancak kapanmalar nedeniyle borçlarını ödeyemeyen keşidecilere borcunu öteleme ve taksitle ödeme imkânı verilirken, alacaklıların da tahsilatlarını yapıp, iş hayatlarına odaklanmaları sağlanabilir. Sonuçta kazanan ülke ekonomisi olur" şeklinde konuştu.

 

Çek yasası iyi niyetli esnafı mağdur edebilir

“İYİ NİYETLİ OLMAYAN KİŞİ VE KURUMLAR OLACAKTIR”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Hüseyin Selimler, “Pandemi sürecinde birçok firmanın faaliyetlerine son vermesi, işlem hacminin daralması, likidite sıkıntısına düşmesi, satış hacminin daralması gibi hususlar bu sürenin uzatılması gereğini ortaya çıkarmıştır. Sonuçta, tüm iyi niyetli çabalarına karşın bu kapsamda yer alan ve bu olumsuz durumu kıramayan borçluları rahatlatacak bir düzenlemedir” dedi.

“Ancak, bu dönemde avantaj ve dezavantajlarına karşın, pandeminin olumsuz etkilerinin gerek firmaları gerekse tüm sektörleri etkilemesi dikkate alarak avantajları üzerinde durmak daha önemlidir” diyen Doç. Dr. Hüseyin Selimler, “Bu tür imkânları aleyhe kullanacak iyi niyetli olmayan kişi ve kurumlar da olabilecektir. Ancak, dönemin özelliği itibariyle fayda sağlayacağı kesimleri dikkate alarak teklifi değerlendirmek daha makul görünmektedir” şeklinde konuştu. 

Çek yasası iyi niyetli esnafı mağdur edebilir

ÇEKİ ÖDEMEME SEÇENEĞİ ORTADAN KALKTI

Bu düzenlemeye dayanarak borçlu olan kişinin keşide ettiği çeki ödememe seçeneğinin ortadan kalktığını dile getiren Doç. Dr. Selimler sözlerini şöyle noktaladı:

“Daha önce böyle bir düzenleme yapılması olasılığına karşı bu şekilde davrananlar olabilir bu tür davranışlar, iyi niyetli ticari ilişkiye girmiş ve müşteri çekini kabul etmiş esnaf ve kuruluşları da belirli ölçüde mağdur edeceği de kaçınılmazdır. Dolayısıyla, iyi niyetli müşteriler de tahsil edemedikleri veya düzenleme ile gecikmeli ve taksitler halinde tahsil edebilecekleri tutarlar nedeniyle likidite sıkıntısı yaşayabileceklerdir. Ancak, ödenmeme aşamasına gelmiş çeklerin de bu düzenleme ile taksitler halinde ödenebilir bir aşamaya geleceği de gözden kaçırılmamalıdır.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...