Tgrt Haber

Çiftçi desteğine yeni can suyu geldi! Bakan Yumaklı açıkladı: İki ödeme birden hesaplara geçiyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Ekim 2023 16:42 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 16:48
Çiftçi desteğine yeni can suyu geldi! Bakan Yumaklı açıkladı: İki ödeme birden hesaplara geçiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni destek geldi. Çiftçiye 1500 liraya kadar ödeme yapılacak. Bakan Yumaklı kuraklığın vurduğu Tekirdağ’da çiftçiye ayçiçeği desteğini yeniden belirlediklerini duyurdu. Yağlık ayçiçeği için ton başına ödenen destek miktarı bu yıla esas bir defaya mahsus yükseltildi.

Çiftçiye iki destek ödemesi birden hesaplara yatıyor! Tarım ve Orman Bakanlığı​ kuraklıktan etkilenen ayçiçeği​ üreticisine yapılan destekte bir defaya mahsus 1500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, bugün çeşitli kalemlerde toplam 1 milyar 167 milyon lira destek ödemesi daha üreticilerin hesaplarına aktarılacak.

ÖDEMELER ÇİFTÇİYE NEFES ALDIRACAK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı​, Tekirdağ'da yaptığı açıklamada Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yağlık ayçiçeği için ton başına ödenen destek miktarı bu yıla esas bir defaya mahsus olmak üzere bin TL'den bin 500 TL'ye çıkarıldığını söyledi.

DESTEK ÖDEMESİ YENİDEN BELİRLENDİ

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği olmak üzere suya etkisinin yanı sıra da en çok Trakya'daki üreticilerimiz çiftçilerimiz yakından hissetti. Kuraklık​ ayçiçeği ile alakalı yaklaşık yüzde 42'ye varan oranda kuraklıktan dolayı bir rekolte kaybı söz konusu oldu. Dolayısıyla biz de bunlarla ilgili hem bölge vekillerimiz hem de diğer arkadaşlarımızın çalışmaları sonucunda verilen ayçiçeği ile ilgili desteği bu bölge için Trakya Bölgesi için 1,5 lira olarak yeniden belirlemiş olduk. Bu da Resmi Gazetede dün itibariyle yayınlandı ve yürürlüğe girdi; üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

ÜRETİCİLERİN HESAPLARI YATIYOR

Yerli ve milli tohumlarda kuraklıkla alakalı dirençlerin daha yüksek, verim kayıplarının da diğeriyle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, “Yerli ve milli ayçiçeği tohumlarıyla ekim yapılan alanlarda kuraklığın etkisinin çok az olduğu hissedilmiştir. İşte bu yerli ve milli çeşitlerin kullanımının artırılması için de gerekli çalışmaları il tarım ve orman müdürlüklerimiz aracılığı ile yürüteceğiz. Bugün çeşitli kalemlerde toplam 1 milyar 167 milyon lira destek ödemesini daha üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı olsun.” diye konuştu.

“YATIRIM DESTEĞİ SAĞLANDI, DEVASA PROJELER YAPILDI”

Yatırım destekleri ile ilgili bilgi veren Bakan İbrahim Yumaklı, şunları söyledi:

“Dere ıslah çalışmalarından kimyasal ve ileri biyolojik atık su artıma tesislerine, dağınık halde bulunan sanayi tesisleri için 10 OSB kurulumundan, Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi'nin inşa edilmesine kadar devasa projeler yapıldı. Yapılmaya devam ediyor. Bu proje kapsamında yaklaşık 40 milyar lira yatırım desteği sağlandı. Çevre kirliliğine neden olan hususlar bertaraf edilmeye çalışıldı. İnşallah eylem planı kapsamında ele aldığımız konuların her birini hayata geçirdiğimizde Ergene Havzası'ndaki kirliliği önleyeceğiz. Mevzuat değişiklikleri ikinci mevzuat değişiklikleri de yapıldı. Şimdi artık uygulamayla alakalı bilgilendirme ve oluşturulması gereken çalışma grupları, kurullar bunlarda bütün Türkiye çapında 81 ilde tamamlanmış oldu. Biz istiyoruz ki o ilde üreticiler, üretici birlikleri, ziraat odaları, borsalar ve kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan teknik komite adını verdiğimiz komiteler o bölgede başta su olmak üzere tarımsal üretim planlamasıyla ilgili çalışma yapsınlar. Bizler de elbette yanlarında olacağız. Ülkemizin gelecek dönem üretim planlamasını hep beraber yapacağız. Biz de Tekirdağ'ın bu yüzünü ön plana çıkarmak için, son 21 yılda önemli çalışmalar yürüttük. Tekirdağ'a bu sürede yaklaşık 23 milyar lira tarım, orman ve su alanında destek verdik ve yatırım yaptık. Bu verdiğimiz destek ve yatırımlarla önemli eserlere imza attık. Su alanında, 1,6 milyar lira yatırım yaparak 84 tesisi hizmete aldık. Kırsal kalkınma desteklerimiz ile Tekirdağ'ın tarımsal altyapısını güçlendirdik. Orman alanında ise 21 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla 3 milyon dekar alana sahip 14 ovamızı koruma altına aldık. Buraya çivi dahi çaktırmayacağız, sadece tarımsal üretim yaptıracağız" dedi.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...