Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububatta çiftçi tarafından arz edilen tüm ürünü alacak. Açıklama TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’dan geldi. Haftanın 7 günü üreticiden hububat alımı yaptıklarını belirten Güldal, "Son ürün alınana, üreticimizin TMO'ya arz edeceği son ürün gelene kadar alım yerlerimiz açık olacak. Çiftçilerimizin telaş yapmasına gerek yok." dedi.
Hasat dönemiyle birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) hububat alim mesaisi basladi. Çiftçiler ürünlerini ofise teslim ederken, TMO düzenli hububat alimi için önlem aldi. Randevuyla hububat alimi gerçeklestirecek TMO bu yil çiftçinin arz edecegi tüm ürüne talip oldu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine hububat rekoltesi ve TMO randevu sistemine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Hasat dönemini yogun sekilde yasadiklarini ve 2023 rekoltesinin bereketli geldigini belirten Güldal, 21 milyon ton civarinda bugday ve 8,5 milyon ton civarinda arpa beklediklerini bildirdi.
Güldal, Çukurova, Güneydogu ve Akdeniz'de hasadin neredeyse bittigini, Marmara ve Ege bölgesinde sonuna yaklasildigini ve Iç Anadolu Bölgesi'nde de bunun yogunlasarak devam edecegini vurgulayarak, Trakya'da hasada yeni baslandigini, Dogu Anadolu'nun ise daha sonra devreye girecegini anlatti.
Son gelen yagislarin etkisiyle çok güzel verimlilik yasandigina dikkati çeken Güldal, "Üreticilerimiz bugday ve arpada birim alandan dönüm basina son yillarin en yüksek verimini aliyor. Bu durum rekolteye ciddi manada katki sagladi." diye konustu.
Güldal, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 6 Haziran'da bugdayda ton basina 8 bin 250 lira, arpada ton basina 7 bin lira hububat alim fiyati açikladigini hatirlatarak, buna ilave bu yil tüm üreticilere Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan bugdayda 1000 lira ve arpada 500 lira ödenecegini ve böylelikle üreticilerin TMO ve disardaki tüccara, sanayiciye ürün satmalari halinde bakanlik desteklerinden yararlanacagini söyledi.
TMO'nun aldigi fiyatlarin piyasanin en yüksek fiyati oldugunun altini çizen Güldal, dolayisiyla bütün üreticilerin ürünlerini kendilerine satmak istedigini dile getirdi.
Güldal, su ana kadar sistemlerinde 4 milyon ton ürün için randevu verildigi bilgisini paylasarak, söyle devam etti:
"Yaklasik 2 milyon ton ürün teslim alindi ve alimlarimiz devam ediyor. 540 noktada alim noktasi olusturuldu. Bir günde 30-35 bin randevu veriliyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu. Ama buradaki sorun su, üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra TMO alim yerlerine götürüp teslim etmek istiyor. Dolayisiyla herkes ürününü ayni anda teslim etmek istedigi için bir yigilma söz konusu. Biz üreticilerimize sakin olmalarini tavsiye ediyoruz. Tüm ürünü alabilecek sekilde depo ve personel planlamamizi yaptik. Her türlü ihtiyaçlari görecek sekilde hazirliklarimizi yaptik. Hiçbir üreticimizin ürünü TMO tarafindan baska yerlere yönlendirilmeyecek. TMO baska yerlere ürün satin demez. Kendisine gelen ürünü alir ama bunun randevu sistemine göre planlanmasi gerekiyor."
Güldal, randevu sistemlerini sürekli güncellediklerinin altini çizerek, yeni alim noktalari belirledikçe, yeni depolar kullanmaya basladikça randevu sistemin genislettiklerini anlatti.
Haftada 7 gün çalistiklarini vurgulayan Güldal, "Kurban Bayrami'nda dahi 2 gün tatil yaptik. Diger günler alimlara devam ettik. Bu anlamda temmuz sonuna kadar 7 gün, günde 12-13 saat alim yerlerimiz açik olacak sekilde planlamamizi yaptik. Ülke genelinde günlük 120-130 bin ton ürün aliyoruz. Temmuzda Iç Anadolu yogunlastiktan sonra günlük alim kapasitemizi 220 bin tona çikartacagiz." ifadelerini kullandi.
Güldal, bütün imkan ve kapasitelerini üreticinin ürününü almaya yönelik olarak planladiklarini belirterek, üreticiden beklentilerinin sakin olmalari, acele etmemeleri ve randevu sistemini kullanarak ürünlerini getirmelerini saglamak oldugunu söyledi.
TMO'nun alimlari kapatmayacagini vurgulayan Güldal, sunlari kaydetti:
"Ileri tarihlere dogru sürekli alacagiz. Piyasada bizim altimizdaki fiyatlara ürünlerini vermelerini istemiyoruz. TMO'nun fiyatlari referans fiyatlardir. Bunun altinda ürünlerini vermelerini arzu etmiyoruz, arada 1-2 bin lira fark var. Üreticimizin 1 yillik emeklerinin karsiligi, bize teslim süreleri gecikse bile devlet tarafindan, TMO tarafindan alinacak ve üreticilerimiz zarar yasamayacak. Son ürün alinana, üreticimizin TMO'ya arz edecegi son ürün gelene kadar alim yerlerimiz açik olacak. Planlamalarimizi buna göre yapiyoruz. Herhangi bir geri çevirme ve yönlendirme olmadi, olmayacak. Çiftçilerimizin telas yapmasina gerek yok. Yeni yerleri de ihtiyaç oldukça açacagiz, tüm ürünleri alacagiz. Geçen yil 7 milyon ton ürün aldik, bu sene 10 milyon tonu geçecegimizi düsünüyoruz."