Tgrt Haber

Maliyetler zirveye çıktı, çiftçi darboğazda! Badem fiyatı bu sezon da beklentileri karşılamadı

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
22 Eylül 2023 17:30 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 17:45
Maliyetler zirveye çıktı, çiftçi darboğazda! Badem fiyatı bu sezon da beklentileri karşılamadı

Badem üreticilerinin gözü kulağı Tarım Kredi Kooperatifi'nin açıklayacağı fiyatlardaydı. Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte kooperatifin duyuracağı fiyat listesinde yükseliş bekleniyordu. Yükseldi fakat çiftçi umduğunu yine bulamadı. Geçen yıla oranla yüzde 39,1’lik fiyat artışı beklenenin epey altında kalınca üretici isyan etti. Son birkaç yıldır manzaranın aynı olmasıysa bazı çiftçileri bahçe sökmeye kadar götürdü.

Tarım Kredi Kooperatifi’nin bu sezon ki badem hasadı için duyuracağı yeni fiyat​ listesi merak konusuydu. Üreticinin dört gözle beklediği fiyatlar açıklandı fakat yine beklenenin altında kaldı. Geçen yıla oranla yüzde 39,1’lik fiyat artışı girdi maliyetlerini karşılamadı. Son birkaç yıldır tablonun aynı olması üreticiyi bahçe sökmeye kadar götürdü. Geçtiğimiz yıl kabuklu ortalama 300 gram iç badem çıkan ürüne 34,5 lira verilirken, bu sezon fiyatı 48 liraya yükseltildi. Açıklanan veriler çiftçinin maliyetini yine karşılamadı.

MALİYET​ ZİRVE YAPARKEN ÇİFTÇİ​ UMDUĞUNU BULAMADI

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı ise acı tabloyu “Bölge çiftçimiz, ülkemiz için üretim yapmaya çalışırken, açıklanan badem alım fiyatlarıyla üretimden vazgeçmemizi istercesine çiftçilerimizi mağdur ediyor. Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, son yıllarda açıklanan badem fiyatı istikrarsızlığı karşısında, badem üreticilerimizin çoğu bahçe sökümlerine başlamış durumda” dedi.

Geçen yıl kilo kabuklu ve içi 300 gram çıkarsa gram başına 300x0,115= 34.5 TL olarak fiyat verildiğini belirten Turanlı, "Bu yıl ise 300x160=48 TL olarak yer aldı. Söz konusu fiyat revize edilerek 300 gram üstü 0,200 kuruş ve 300 gram da 0,180 kuruş olursa fiyat problemi çözülecektir" sözleriyle anlattı.

"ÜRETİCİ BAHÇESİNİ SÖKMEYE BAŞLADI"

Açıklanan fiyatların, girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda çiftçilerin beklentilerini karşılayamayacak düzeyde olduğuna vurgu yapan Turanlı, şöyle devam etti:

“Son yıllarda açıklanan badem fiyatı istikrarsızlığı karşısında, badem üreticilerimizin çoğu bahçe sökümlerine başlamış durumda. Bu fiyatı açıklayan Tarım Kredi Kooperatifi​, üreticinin girdi olarak kullandığı mazot, gübre ve zirai ilaç gibi giderlerde artışın yılda yüzde 100 ile 300 arası zamlandığını bilmiyor mu? Kooperatif kendi satışını yaptığı girdilere bu kadar zam yaparken, neden üreticinin ürününe bu zammı yansıtmıyor?”

Turanlı, badem ithalatı vergisinin yüzde 30’dan yüzde 2’ye düşürülmesi nedeniyle ithalatın yolunun da açıldığını dile getirdi.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...