Badem üreticilerinin gözü kulağı Tarım Kredi Kooperatifi'nin açıklayacağı fiyatlardaydı. Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte kooperatifin duyuracağı fiyat listesinde yükseliş bekleniyordu. Yükseldi fakat çiftçi umduğunu yine bulamadı. Geçen yıla oranla yüzde 39,1’lik fiyat artışı beklenenin epey altında kalınca üretici isyan etti. Son birkaç yıldır manzaranın aynı olmasıysa bazı çiftçileri bahçe sökmeye kadar götürdü.
Tarim Kredi Kooperatifi’nin bu sezon ki badem hasadi için duyuracagi yeni fiyat listesi merak konusuydu. Üreticinin dört gözle bekledigi fiyatlar açiklandi fakat yine beklenenin altinda kaldi. Geçen yila oranla yüzde 39,1’lik fiyat artisi girdi maliyetlerini karsilamadi. Son birkaç yildir tablonun ayni olmasi üreticiyi bahçe sökmeye kadar götürdü. Geçtigimiz yil kabuklu ortalama 300 gram iç badem çikan ürüne 34,5 lira verilirken, bu sezon fiyati 48 liraya yükseltildi. Açiklanan veriler çiftçinin maliyetini yine karsilamadi.
Kahta Ziraat Odasi Baskani Fatin Rüstü Zorlu Turanli ise aci tabloyu “Bölge çiftçimiz, ülkemiz için üretim yapmaya çalisirken, açiklanan badem alim fiyatlariyla üretimden vazgeçmemizi istercesine çiftçilerimizi magdur ediyor. Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, son yillarda açiklanan badem fiyati istikrarsizligi karsisinda, badem üreticilerimizin çogu bahçe sökümlerine baslamis durumda” dedi.
Geçen yil kilo kabuklu ve içi 300 gram çikarsa gram basina 300x0,115= 34.5 TL olarak fiyat verildigini belirten Turanli, "Bu yil ise 300x160=48 TL olarak yer aldi. Söz konusu fiyat revize edilerek 300 gram üstü 0,200 kurus ve 300 gram da 0,180 kurus olursa fiyat problemi çözülecektir" sözleriyle anlatti.
Açiklanan fiyatlarin, girdi maliyetleri göz önünde bulunduruldugunda çiftçilerin beklentilerini karsilayamayacak düzeyde olduguna vurgu yapan Turanli, söyle devam etti:
“Son yillarda açiklanan badem fiyati istikrarsizligi karsisinda, badem üreticilerimizin çogu bahçe sökümlerine baslamis durumda. Bu fiyati açiklayan Tarim Kredi Kooperatifi, üreticinin girdi olarak kullandigi mazot, gübre ve zirai ilaç gibi giderlerde artisin yilda yüzde 100 ile 300 arasi zamlandigini bilmiyor mu? Kooperatif kendi satisini yaptigi girdilere bu kadar zam yaparken, neden üreticinin ürününe bu zammi yansitmiyor?”
Turanli, badem ithalati vergisinin yüzde 30’dan yüzde 2’ye düsürülmesi nedeniyle ithalatin yolunun da açildigini dile getirdi.