Çin hem koronayı hem ekonomiyi yendi: Türkiye’nin 3 yılı var
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre vatandaşlar pandemiden etkilenen ulusal ekonomilerin yakın zamanda iyileşmesini beklemiyor. 29 ülkede gerçekleştirilen ankette sadece Çin yüzde 56 ile ekonomisinin şimdiden iyileştiğini düşünüyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 6 iken, toparlanmanın 3 yıldan uzun süreceğine olan beklenti yüzde 41…
SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve IPSOS işbirliği ile yapılan yeni bir araştırma pandeminin dünya ekonomileri üzerindeki algısını ortaya koydu.
29 ülkede gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre her dört yetişkinden üçü ülkelerindeki ekonomik krizden kurtulmanın en az iki yıl süreceğini söyledi.
HÜKÜMETLER VE BÜYÜK ŞİRKETLERE GÜVENİYORLAR
Ankete katılanların sadece yüzde 7’si ülke ekonomisinin pandemiden çoktan kurtulduğuna ve yüzde 19'u bir yıl sonra toparlanacağına inanıyor. Ekonomilerin pandemi etkilerinden kurtulduğunu düşünmelerinin sebebi ise tanıdık kişilerin işe geri çağrılması veya yeni iş bulmaları, yeni işletmelerin açılması ve artan turizm olarak ifade edildi.
Ayrıca vatandaşlar ekonomilerin iyileşmesine hükümetlerinin ve büyük ya da çok uluslu işletmelerin öncülük etmesini bekliyor. Bununla birlikte, küçük bir kesim ise ekonominin toparlanmasına yardımcı olmak için bu grupların hiçbirine güvenmiyor.
ÇİN EKONOMİK SORUNLARI AŞTI
Ülke ekonomisinin iyileştiğine inananların en büyük çoğunluğu pandeminin başladığı ülke olan Çin’de görüldü. Koronavirüs’ün artık çok az görüldüğü ülkede ankete katılanların yüzde 56’sı çoktan ekonomik sorunları atlattıklarını belirtti. Onu yüzde 25 ile Suudi Arabistan izledi. Üçüncü sırada ise yüzde 11 ile Hindistan yer aldı.
Ekonomilerin bir yıl sonra toparlanacağına inananların oranı yüzde 19 olarak kaydedilirken bu görüşün en fazla yüzde 38 ile Suudi Arabistan, yüzde 32 ile Amerika Birleşik Devletleri ve yüzde 31 ile Güney Kore’de olduğu gözlemlendi.
YÜZDE 35’İ SORUNLARIN DEVAM EDECEĞİNE İNANIYOR
Ülke ekonomilerinin toparlanmasının iki yıl süreceğini düşünenlerin oranı yüzde 35 oldu. Japonya yüzde 52’lik görüş birliği ile ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 46 ile Şili, yüzde 44 ile İtalya ve Malezya, yüzde 42 ile de Hollanda izledi.
Üç yıl olacağını düşünenlerin oranı yüzde 39 ile araştırmanın sonucunu belirledi. Buna göre Rusya yüzde 66’lık oran ile ekonomilerinin iyileşmesinin orta vadede gerçekleşeceğine inanıyor. İkinci sırada yüzde 62 ile Güney Afrika ve üçüncü sırada yüzde 59 ile Arjantin yer aldı.
TÜRKİYE İÇİN 3 YIL BEKLENTİSİ
Türkiye’de ise toparlanmanın 3 yıldan uzun süreceğine olan beklenti hakim. Böyle düşünenlerin oranı yüzde 41 olurken, iki yıl süreceğini düşünenler ise yüzde 31’lik kesimi oluşturdu.
Pandemi yasaklarının kalkması, yeniden ofislere dönüşler, turizmdeki rakamların 2020 yılına göre daha iyi seviyede olması, büyüme rakamları, cari açıktaki sınırlı daralma gibi faktörlerden dolayı ülkenin ekonomik sorunlarını aştığını düşünenlerin oranı ise yüzde 6 oldu. Yüzde 23’lük kesim ise ekonominin 1 yıl içinde toparlanacağına inanıyor.